Problémem Karviné není nezaměstnanost, ale nezaměstnatelnost. Motivace ke vzdělání je malá, říká spisovatelka Lednická

1. květen 2024

Moravskoslezský kraj můžeme považovat za příklad úspěšného využití evropských fondů při řešení ekonomických a sociálních výzev, zjistil tento týden server iROZHLAS.cz. Podíváme-li se jen na růst HDP, dokázal původně nejchudší region v zemi za posledních 20 let vystoupat až na celorepublikový průměr. Znamená to, že se ve Slezsku a na severní Moravě jde správným směrem? V Interview Plus odpovídá Karin Lednická, spisovatelka, autorka třídílné bestsellerové série Šikmý kostel.

„Tvrzení, že všechno jde správným směrem, je dost odvážné,“ komentuje spisovatelka Lednická čísla, která naznačují ekonomický růst v oblasti Karviné, které se dlouhodobě věnuje.

Přiznává však, že se alespoň zlepšila čistota ovzduší. „2000 gramů prachu, které tam kdysi padaly, už samozřejmě nepadají. Doly se postupně uzavírají a funkční už je jen jeden v katastru Stonavy.“

Čtěte také

Jedním z největších problémů je podle spisovatelky ale stále odchod mladých vzdělaných lidí.

„Když jedna studentka karvinského gymnázia dělala před časem mezi spolužáky průzkum a ptala se jich, jestli chtějí zůstat v Karviné, až dostudují, tak jí kladně odpovědělo osm procent,“ podotýká Lednická. V oblasti totiž nenacházejí pracovní pozice, které by odpovídaly jejich kvalifikaci.

Dávky a hlídky

„Problém tohoto kraje není nezaměstnanost, ale nezaměstnatelnost. Když se budeme zabývat číslem desetiprocentní nezaměstnanost, tak část ho představují havíři nebo horníci na rentě,“ uvádí spisovatelka a pokračuje.

„Velmi významnou část ale představují lidé, kteří jsou dlouhodobě na dávkách a nemají ani vzdělání, ani kompetence k tomu, aby si práci získali nebo následně udrželi.“

Čtěte také

Problém vysokého procenta nezaměstnanosti je tak podle ní začarovaný kruh. „Vidíme to v sociálním složení města. V něm je na dávkách závislá druhá nebo třetí generace. Vůle ke vzdělání a motivace k zaměstnání je minimální,“ vysvětluje Lednická.

A co by lidem v této oblasti pomohlo? „Třeba větší informovanost o akci Milosrdné léto. Vůbec o tom nevěděli, takže jim to proteklo mezi prsty. Věci tohoto typu by byly určitě mnohem více nápomocné než represe jako posilování hlídek městské policie, které to neposouvají dobrým směrem,“ uzavírá spisovatelka.

Poslechněte si celý rozhovor v audiozáznamu. Moderuje Šárka Fenyková.

autoři: Šárka Fenyková , Karin Lednická
Spustit audio

Související