Zavařování a sušení hub
V lesích opět začaly růst letní houby. Způsobily to vydatné deště minulého týdne. Většina z vás tedy vyráží s košíkem do přírody. Z nalezených hub můžete udělat smaženici s chlebem. Pokud je ale nechcete ihned konzumovat, zavařte je. K tomu jsou vhodné čerstvě nasbírané pevné houby. Nesmí být napadeny škůdci, třeba slimáky. Věra Lukášová vám poradí víc.
Lukášová: Pečlivě je očistíme, omyjeme, jsou-li menší nakrájíme na čtvrtky, větší na plátky, přelijeme horkou vodou, převaříme, přidáme cibuli, mrkev, někdy i květák, propláchneme studenou vodou, necháme odkapat, dáme do sklenic s kořením podle své chuti, ocet a zavaříme.
Houby se dají také sušit.
Lukášová: Na to musíme mít teplé slunečné počasí nebo zdlouhavě sušíme v troubě. Na chalupě je to ideální. Houby nakrájíme na plátky, sušíme ve vzdušné komoře, v troubě nakonec ještě dosušíme.
Sušené houby se v zimě hodí do polévek nebo různých omáček. Zavařené houby na kyselo doporučuje Věra Lukášová konzumovat samotné.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
USA ukončují všechna jednání o obchodních vztazích s Kanadou. Trump to zdůvodnil kanadskou daní
-
Výdaje na zbrojení zatěžují rozpočet a zvyšují inflaci. Chceme je snížit, tvrdí Putin
-
Bitcoin není jen pro darknet. V diktaturách za něj lidé nakupují třeba léky, tvrdí právník Kozub
-
‚Jeremy Clarkson kazí život ve městě.‘ Britský venkov nezvládá nápor turistů a nových obyvatel