Zavařování a sušení hub

12. srpen 2002
Dobrá rada

V lesích opět začaly růst letní houby. Způsobily to vydatné deště minulého týdne. Většina z vás tedy vyráží s košíkem do přírody. Z nalezených hub můžete udělat smaženici s chlebem. Pokud je ale nechcete ihned konzumovat, zavařte je. K tomu jsou vhodné čerstvě nasbírané pevné houby. Nesmí být napadeny škůdci, třeba slimáky. Věra Lukášová vám poradí víc.

Lukášová: Pečlivě je očistíme, omyjeme, jsou-li menší nakrájíme na čtvrtky, větší na plátky, přelijeme horkou vodou, převaříme, přidáme cibuli, mrkev, někdy i květák, propláchneme studenou vodou, necháme odkapat, dáme do sklenic s kořením podle své chuti, ocet a zavaříme.

Houby se dají také sušit.

Lukášová: Na to musíme mít teplé slunečné počasí nebo zdlouhavě sušíme v troubě. Na chalupě je to ideální. Houby nakrájíme na plátky, sušíme ve vzdušné komoře, v troubě nakonec ještě dosušíme.

Sušené houby se v zimě hodí do polévek nebo různých omáček. Zavařené houby na kyselo doporučuje Věra Lukášová konzumovat samotné.

autor: Luboš Procházka