Zapotíte se jen při pomyšlení na chilli? Látka těchhle papriček vás může zabít
Při konzumaci chilli papriček se potíme, protože se naše tělo snaží ochladit pod dojmem intenzivního tepla v ústech, které může dojít až k bolestivému pálení.
Papričky jsou pálivé díky kapsaicinu, dusíkaté látce bez barvy a zápachu, kterou poprvé z papriky izoloval v roce 1816 Němec P. A. Buchtholz.
Kapsaicin v čisté formě může být i životu nebezpečný. Smrtelná dávka při požití je 190 miligramů na jeden kilogram živé hmotnosti. Přirozenou reakcí lidského těla na něj je obrana.
Člověk se začne potit, zrychluje se mu tep a kanou slzy. Po určité době se ale dostaví úleva od bolesti, tělo se zaplaví endorfiny a cítí se opojně. Čím pálivější jídlo sníme, tím je euforie silnější.
Kapsaicin v přiměřeném množství má navíc blahodárné zdravotní účinky. Obsahuje hodně vitamínů, pomáhá při kloubních onemocněních, zlepšuje krevní oběh i metabolismus. Dá se použít dokonce jako anestetikum.
A jestli na vás někdy někdo vytáhne pepřový sprej, odteď budete alespoň chytřejší, co vás to tak paralyzovalo.