Zapotíte se jen při pomyšlení na chilli? Látka těchhle papriček vás může zabít

chilli papričky
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy chilli papričky

Při konzumaci chilli papriček se potíme, protože se naše tělo snaží ochladit pod dojmem intenzivního tepla v ústech, které může dojít až k bolestivému pálení.

Papričky jsou pálivé díky kapsaicinu, dusíkaté látce bez barvy a zápachu, kterou poprvé z papriky izoloval v roce 1816 Němec P. A. Buchtholz.

Kapsaicin v čisté formě může být i životu nebezpečný. Smrtelná dávka při požití je 190 miligramů na jeden kilogram živé hmotnosti. Přirozenou reakcí lidského těla na něj je obrana.

Člověk se začne potit, zrychluje se mu tep a kanou slzy. Po určité době se ale dostaví úleva od bolesti, tělo se zaplaví endorfiny a cítí se opojně. Čím pálivější jídlo sníme, tím je euforie silnější.

Kapsaicin v přiměřeném množství má navíc blahodárné zdravotní účinky. Obsahuje hodně vitamínů, pomáhá při kloubních onemocněních, zlepšuje krevní oběh i metabolismus. Dá se použít dokonce jako anestetikum.

A jestli na vás někdy někdo vytáhne pepřový sprej, odteď budete alespoň chytřejší, co vás to tak paralyzovalo.