Zápis prvňáků proběhne opět distančně: Nedokážeme odhadnout připravenost dítěte, shodují se ředitelé

Základní školy letos znovu čeká distanční zápis do prvních tříd. Po zkušenostech z loňska někteří učitelé upozorňují na možné problémy – s dětmi se osobně nesetkají a nedokážou tak poznat ty, které na výuku nejsou dostatečně připravené.

Čtěte také

„V loňském roce, kdy jsme dostali pouze přihlášky a případně doporučení z pedagogicko-psychologické porady, jsme o spoustě problematických dětí vůbec nevěděli,“ shrnuje zkušenosti z minulého roku ředitelka Masarykovy Základní školy v Brně Martina Zavřelová.

Učitelé se setkávají hlavně s nezralostí

„Nejdůležitější je pro nás v tuhle chvíli to, že mnoho dětí neumí pořádně vyslovovat různá písmenka a to jim způsobuje problémy při výuce čtení a psaní,“ doplňuje. Podobné problémy řeší i učitelé v dalších brněnských školách.

Například na Základní škole Masarova vloni vyřizovali dodatečný odklad. Na vině byla podle ředitele Iva Zálešáka právě nedostatečná zralost dítěte. Po nástupu do první třídy se tak muselo vrátit  zpátky do školky.

Jak letos proběhnou zápisy do prvních tříd?

  • Termín: 1.-30. dubna 2021, přesný termín stanoví ředitel školy
  • Přihláška se podává bez osobní přítomnosti dětí i rodičů ve škole, a to prostřednictvím datové schránky, e-mailu s elektronickým podpisem, případně poštou nebo osobně do kanceláře školy.
  • Motivační část letos nebude součástí zápisu. Ministerstvo doporučuje po ukončení mimořádných opatření uspořádat setkání se zapsanými dětmi zaměřené na seznámení se s prostředím školy, vzdělávacím programem, učiteli a prostory školy.
  • Pokud škola vyžaduje doložení rodných listů, platí, že stačí jejich doložení prostou kopií dálkovým způsobem.
  • Místo trvalého pobytu dítěte u spádových dětí ověří ředitel školy na obecním úřadě, který vede evidenci obyvatel.

 Zdroj: MŠMT

 

„U běžného zápisu máme svoje speciální pedagogy, takže můžeme případné dysfunkce dětí zachytit hned a poslat je případně na vyšetření. To teď odpadá,“ konstatuje.

Učitelé se setkávají hlavně se sociální nezralostí – prvňáci mívají problém komunikovat se spolužáky nebo nedovedou udržet pozornost v hodinách.

Čtěte také

Podle ředitele Základní školy Čejkovická Jiřího Odehnala je nevýhodou distančních zápisů také to, že se děti nemůžou seznámit s prostředím školy. „Chceme, aby se sem ty děti mohly jít podívat. I pro ně je lepší, že poznají to prostředí.“ Zápisy do prvních tříd potrvají celý duben, konkrétní termíny pro podání žádostí určují přímo ředitelé jednotlivých škol.

Rotační výuka na prvním stupni?

Třídy prvního stupně základních škol by se po návratu do škol měly po týdnu střídat v prezenční a distanční výuce. Počítá s tím plán návratu žáků do lavic, který připravilo ministerstvo školství. Po čtvrtečním jednání se zástupci opozice to řekl ministr školství Robert Plaga.

„Návrat prvních stupňů základních škol je významně epidemiologicky lepší v rotačním schématu týden (doma) a týden (ve škole). To znamená, že to není jen redukce žáků na polovinu, ale významně se redukuje to epidemiologické riziko,“ uvedl ministr. „Rotační způsob pro celý první stupeň umožňuje a vytváří prostor nejen pro návrat celého prvního stupně, ale také pro zvýšený návrat praktické výuky ve školách středních,“ dodal Plaga.

autoři: Ivana Chatrná , vla | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související