Zaměstnanci chorvatských silnic hrozí stávkou

28. červenec 2004
Vysílání v Chorvatsku 2009

Zaměstnanci chorvatských silnic a dálnic hrozí stávkou. Protestují také vinaři - nelíbí se jim zákon o zákazu alkoholu za volantem. V chorvatském tisku se objevily pochybnosti o privatizačních projektech posledních let.

Hrozby syndikátu zaměstnanců silnic a dálnic jsou nemilosrdné: pokladníci na dálnici ze Záhřebu na hranici chtějí stáhnout závory v sobotu ve čtyři hodiny. Objektem jejich zájmu má být konkrétně výjezd Krapina, což je spojnice směrem na přechod Macelj, přes který se většinou jezdí do Slovinska a dále do České republiky.

Zmíněný úsek totiž má změnit provozovatele, který vybíráním mýtného pověřil jednu francouzskou fimu. Ta odmítá přijmout polovinu z 90 dosavadních zaměstanců.

V Chorvatském tisku se objevily pochybnosti o privatizačních projektech posledních let. Stát se příliš levně zbavil například čerpacích stanic INA, bank, nebo provozování dálnic.

Podle deníku Veřernji list je chorvatská politika uzce spojena s firmami, které privatizaci prováděly. Někteří politici měli přímo privatizovat do vlastních firem. Deník píše, že pokud by privatizace proběhla korektně, bylo by Chorvatsko jednou z nejbohatších zemí Evropy.

Na tento problem ukázala aféra kolem stavby dalmátské dálnice a zakázky americké firmě Bechtel. Ta se udajně dostala k zaklázce stavět A1 bez výběrového řízení.

Chorvatští vinaři protestují proti zákonu o zákazu alkoholu za volantem. Dosud platí půl promile jako nejvyšší mez, od 20. srpna motorista nesmí nadýchat vůbec nic.

Vinaři a hoteliéři si myslí, že žákon je represivní. Jednoznačně by přišli o zisk, když řidič nebude moct pít. Předali proto oficiální prostest parlamentu v Záhřebu a žádají revokaci již scháleného zákona.

Agentura Hina uvedla, že jako první protestovali katoličtí kněží s tím, že jim zákon bude bránit ve výkonu povolání. Objevila se i tvrzení, že zákon porušuje chorvatské národní zájmy a škodí životnímu stylu Chorvatů.

autor: Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu