Zámek v Golčově Jeníkově se má stát útočištěm uprchlíků

31. říjen 2001
Pod kůži

Správa uprchlických zařízení ministerstva vnitra se v současné době stará zhruba o 14 000 žadatelů o azyl. Žadatelé jsou umístěni v několika zařízení po celé ČR. Stávající ubytovací kapacity však s ohledem na blížící se zimu nestačí. Správa proto hledá místa, kde by mohla žadatele umístnit. Jedním z vytipovaných míst je i zámek v Golčově Jeníkově, který pro tyto účely nabízel majitel už v roce 1999. O tom, s jakými reakcemi se tento záměr setkal, je příspěvek Petra Hladíka.

Záměr Správy uprchlických zařízení před několika týdny schválili zastupitelé Golčova Jeníkova. Město už dokonce se správou podepsalo smlouvu, podle které by se v listopadu do zámku měli nastěhovat první uprchlíci. O důvodech, které zastupitele vedli k podpoře budování uprchlického střediska, hovoří starosta Pavel Kopecký. "Obrovský důvod je, že můžeme zaměstnat až 25 lidí z místních zdrojů. Další důvod není zanedbatelný ani příspěvek od státu, je to nějakých sedm korun na den a na jednoho člověka, které nejsou účelově vázané. Teď chodí do školy, stát za to platí, takže ve spoustě obcí udrželi školu, rozšířili školu, zmodernizovali školu atakdále."

Část obyvatel Golčova Jeníkova je však jiného názoru. Ve městě žije 2 600 obyvatel, 400 z nich se podepsalo pod petici, ve které odmítají zřízení střediska pro žadatele o azyl. Jaké jsou jejich argumenty? Hovoří jedna z autorek petice Eva Hrubcová. "Takové středisko sebou nese, podle mého názoru, i nárůst kriminality, protože se bude jednat většinou o lidi s jinou mentalitou, zřejmě asi i s jiným náboženstvím a pro ně bude velice těžké se tady mezi námi sžít."

Představitelé města se tedy rozhodli uspořádat veřejnou besedu, na které byli i zástupci Správy pro uprchlické zařízení. Přišly asi dvě stovky obyvatel. Setkání, na kterém chtěli zástupci správy obyvatelům Golčova Jeníkova vysvětlit, jak fungují podobná zařízení v ČR, trvalo více než dvě hodiny. A v tomto duchu se nesla podstatná část diskuse. "My se chceme bavit o tom, co je tady, co bude tady a ne co je jinde, jestli starosta podepsal něco s ministerstvem vnitra bez dohody lidu."

Ředitelka Správy uprchlických zařízení Miluše Dohnalová prakticky nedostala prostor k tomu, aby obyvatelům města vysvětlila, jak uprchlická střediska fungují v jiných částech republiky. Vypjatá atmosféra však pro ní nebyla neznámá. "Já mám v živé paměti ještě i atmosféru v Kostelci nad Orlicí v roce 1999, kde podobná debata probíhala asi s 300 účastníky v sále. Byla tam také petice, byl tam dlouhý proces toho, kdy se ti občané sami nějakým způsobem přesvědčovali, jak skutečně takové středisko vypadá a dnes tam toto středisko funguje. Myslím si, že patří rozhodně k tomu lepšímu, co máme a spolupráce s městem je tam vynikající. Na ilustraci někteří z iniciátorů petice byli první zaměstnanci toho střediska."

Petenti nakonec dosáhli svého. Den po veřejné debatě zastupitelstva odsouhlasili, že o osudu Střediska pro žadatele o azyl rozhodnou obyvatelé města v referendu.

Přepsala Česká informační agentura

Spustit audio

Více z pořadu