Zámečník, který zkrachoval? Může jít stavět dálnice, soudí odborář Dufek

Měli by hospodští a restauratéři, kteří přijdou kvůli epidemii covidu-19 na mizinu, hledat uplatnění v továrnách? A mohou být dopady epidemie pro ekonomiku ozdravující? Na otázky Vladimíra Kroce odpovídal Bohumír Dufek, předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů.

Vyjádřil jste přesvědčení, že by OSVČ neměly dostávat peníze, a to s argumentem, že některé služby pokračovaly. Jako příklad uvádíte zámečníky a zedníky. Co ale lidé, kteří ze dne na den a ne vlastní vinou přišli o možnosti výdělku?

To je právě to nejhorší, co se jim stalo. Život je hrozně složitý, proto se to na vysokých školách studuje tak dlouho. Musí udělat rozhodnutí: buď použijí své finanční prostředky a tu dobu se pokusí překlenout, nebo se půjdou nechat zaměstnat do jiných segmentů.

Dám příklad týkající se zámečníků a podobných firem. Vždyť máme v tomto státě nedostatek dálnic! Tak ať stát investuje a velké firmy, které vyhrají zakázky, dají těm malým práci. Není ostuda, že Praha jako jediné evropské město nemá obchvat?

Mám možná malou fantazii, ale nedovedu si představit, jak zámečník nebo kadeřnice mohou být užiteční při stavbě dálnic.

Mluvil jste o dělnických profesích. Kadeřnice musely zavřít ze dne na den, stát jim dal pět set korun…

… a vy jste řekl, že byste to nepodporoval. Jak byste jim tedy pomohl?

Tento systém není možné zjednodušovat, musíte cílit přesně. Kadeřnice ještě mohou čerpat pomoc na nájemné. Ale je otázka, zda musely být zavřené tak dlouhou dobu.

Ale to přece samy kadeřnice neovlivní.

Tak nám měly pomoct! Bojovali jsme i v tripartitě za některé věci, kadeřnice mají své podnikatelské svazy, tak musí být aktivnější.

Proč je podle Dufka v Česku příliš mnoho státních úředníků? A jak pokračuje vyjednávání se zaměstnavateli o kolektivní smlouvě? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , als
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.