Zákon o pohřebnictví zdražuje pohřby

6. prosinec 2001
Pod kůži

Minulý týden Poslanecká sněmovna ve zrychleném čtení novelizovala zákon o pohřebnictví. Jenže má to ale. Po novelizaci má stále zákon řadu nedostatků, o kterých veřejnost zatím ani neví.

Poslanci pod tlakem veřejného mínění novelizovali zákon o pohřebnictví a zrušili povinnost pohřbívat plody po potratu. To ale bohužel není jediný problém zákona. Problematické jsou i paragrafy, které se týkají technických věcí, spojených s kremací. Některá nařízení budou v konečné podobě pro občana znamenat zásah do peněženky.

Tomáš Červený, ředitel Technických služeb města České Budějovice: Obyčejný občan zaplatí zhruba o těch 20 - 25 % více než zaplatil dosud. Týká se to několika paragrafů a jeden paragraf říká, že náhrady neodnímatelné z drahých kovů, ty vyseparované části po tom žehu, se musí předat příslušnému soudu, který projednává pozůstalostní řízení. K tomu se bude muset vyjádřit soudní znalec, laboratoř. To všechno bude stát peníze a bude to muset zaplatit ten pozůstalý. Potom samozřejmě ta druhá část je i ta, že my musíme mít ne chladicí, ale mrazicí zařízení, kde teplota neklesne pod mínus 10ř a samozřejmě potom i to tělo v té peci hoří déle a jsou zde zvýšené náklady. A to se samozřejmě musí také promítnout do ceny. To tělo tím, že se zmrazí na těch -15ř , že dojde i k jeho porušení, což se týká silně i etické stránky.

Nesmyslnost některých paragrafů přiznává i poslanec Miroslav Beneš, jeden z iniciátorů novely zákona.

Miroslav Beneš: I zde se projevila touha regulovat podle mého názoru více než je zdrávo. To znamená definovat, kolik stupňů má být v prostorech, kde jsou nebožtíci, jaké musejí být činěny kroky, aby někdo někomu neukradl zlatou korunku, přičemž podle mého názoru tato ochrana jde až za hranici vkusu. Řeknu to na sobě, aby to nebylo na někoho jiného. Já si nedovedu představit, že trvám na tom, že chci korunku po svém tatínkovi. Prostě přijde mi to nevkusné, nehorázné.

Ředitelé krematorií podle Tomáše Červeného ale zákonodárce na technické problémy, spojené s pohřbem, upozorňovali.

Tomáš Červený, ředitel Technických služeb města České Budějovice: Iniciovali jsme jednání ředitelů všech těch krematorií po profesní stránce a připravili jsme materiál, který jsme předávali vlastně jak poslancům parlamentu, tak senátorům vždycky v tom regionu. Odezva byla asi taková, že samozřejmě při novele k tomu přihlédnou a budou tyto věci chtít změnit. Nicméně informace o tom nemám žádné.

Novela zákona nicméně připomínky z praxe neřeší. Podle Miroslava Beneše nelze ale vinu svalovat jen a jen na poslance.

Miroslav Beneš: Není to až tak o hloupých nebo nehloupých poslancích, je to o hloupých nebo nehloupých nás všech. Projednávání tohoto zákona se zúčastnili zástupci Asociace pohřebních služeb, připomínkovým místem byly i obce, které mají ve svých správách krematoria. Akorát, že jsme to trošku odflákli. Já i za sebe, že jsem nebyl dostatečně schopen upozornit na tu problematiku a za ty ostatní, že si ni nesehnali ty podklady kvalifikované pro to rozhodování a za ty, kteří mohli ty podklady dát, že obvykle čekají, až jak to dopadne. Není to dobře.

Novela zákona o pohřebnictví by zřejmě potřebovala další novelizaci. A to dříve, než budou lidé konfrontováni s vyšší cenou pohřbů, ale i s nedůstojným vybíráním zlomků zlatých zubů z popela při řešení pozůstalosti. Podle předsedkyně ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Jitky Kupčové se novela novely už připravuje.

Jitka Kupčová: Domnívám se, že se stihne další legislativní úprava toho návrhu zákona, protože již při projednávání této, která byla projednána ve zrychleném čtení a tam není možno dle jednacího řádu dávat jakékoliv pozměňovací návrhy, tak už při projednávání paní poslankyně Emmerová a další prohlásila, že už mají připravenu a velmi brzy připraví další novelu zákona o pohřebnictví, která by měla řešit tyto problémy.

O některých věcech se ve slušné společnosti nemluví, když tak, potichu. Jsou ale okamžiky, kdy je potřeba mluvit nahlas. V případě nedokonalého zákona o pohřebnictví tato chvíle právě nastala.

Přepsal: Česká informační agentura.

autor: Martina Vodičková
Spustit audio

Více z pořadu