Základní potraviny v únoru mírně zlevnily. „Jde o standardní proces. Nejdražší jsou v lednu a první půlce února, pak ceny klesají,“ míní Prouza

27. únor 2023

Zástupci zemědělců, potravinářů a obchodníků se v pondělí sejdou na ministerstvu zemědělství, aby hledali odpověď na to, proč jsou dnes potraviny v Česku tak drahé. Ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) chce mimo jiné řešit i to, kdo finální cenu výrobku ovlivňuje nejvíc.

Čtěte také

Z analýzy slevových letáků, kterou si Český rozhlas nechal vytvořit u společnosti Česká distribuční, vyplynulo, že základní potraviny v únoru mírně zlevnily. Slevy se například objevily u másla a jablek, a to o 22, respektive 19 procent. Největší zdražení pozorujeme u vepřového masa, které je nyní o 41 procent dražší než v lednu.

Zdražilo i mléko, a to o 25 procent, v akci jej lze však koupit asi za 21 Kč. Největší sleva je poskytovaná na jablka, která lze oproti standardní ceně koupit v akci o 37 procent levnější. Průměrná sleva na sledované základní potraviny je 21 procent, přičemž nejčastěji se v letácích vyskytovalo pivo.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy je zlevňování potravin v druhé polovině února standardní proces. „Potraviny jsou nejdražší v lednu a v první půlce února, potom ceny klesají minimálně do podzimu a ke konci roku, kdy se musí hodně zboží dovážet, ceny zase rostou,“ vysvětluje Prouza.

Potraviny jsou nejdražší v lednu a v první půlce února, potom ceny klesají minimálně do podzimu.
Tomáš Prouza

Každý obchodní řetězec si pak vytváří své slevové akce, přičemž někteří prodejci zlevňují základní potraviny, jiní dávají více slev na speciality. V každém letáku však musí být určitý podíl specialit a potravin, které lidé nakupují běžně, aby obchodníci přilákali zákazníky. Vždycky však platí, že slevy jsou poskládané takovým způsobem, aby lidé mohli nakoupit určité množství základních potravin.

Rostoucí náklady

Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy jsou velké nárůsty cen v obchodech nelogické.

Obchodníci to mají nákladově snadnější, a přitom u nich ceny rostly nejvíc.
Martin Pýcha

„Jsou mnohem větší než u zemědělců nebo potravinářů, kteří přitom nesou velké břímě rostoucích nákladů. Tím nechci říct, že obchodníkům náklady nerostly, ale z jejich hlediska je jednodušší potravinu rozdistribuovat do skladů a supermarketů než ji vypěstovat, sklidit, zpracovat a dovézt. To znamená, že obchodníci to mají nákladově snadnější, a přitom u nich ceny rostly nejvíc,“ říká Pýcha.

Čtěte také

Upozorňuje přitom na to, že Česko má jedno z nejvyšších DPH na základní potraviny ve střední Evropě. Zároveň je však podle něj v první řadě potřeba si utvořit celkový obrázek fungování českého potravinového trhu. Český statistický úřad i Ústav zemědělské ekonomiky a informací podrobně mapují, jaké náklady mají samotní zemědělci. Nikdo však zatím nesleduje, jakým způsobem se dostávají produkty od potravinářů a zemědělců směrem k obchodníkům, což obrázek značně zkresluje.

„Nevíme tím pádem, kdo cenu nejvíce zvyšuje a zda je to oprávněné, protože tím pokrývá vyšší výrobní náklady. Bez tohoto zjištění nemůžeme situaci rozkrýt,“ upozorňuje Pýcha.

Hlavním tématem bude cukr

Dnešní jednání na Ministerstvu zemědělství se zaměří především na cukr, který je jednou z komodit, jejíž cena se za poslední měsíce nejvíce zvýšila.

Čtěte také

Podle Prouzy bude u cukru zajímavé podívat se na ziskovost dominantního výrobce cukru, který má v Česku zhruba 60procentní podíl na trhu a v současnosti ziskovost okolo 10 procent, zatímco ziskovost obchodů je podle něj dnes jen 3 až 3,5 procenta.

Podle Pýchy je však zavádějící sledovat pouze ziskovost, protože například někteří výrobci můžou vyrábět komoditu, po které je v tuto chvíli větší poptávka než po jiných. „Ve finále tím, kdo určuje ceny potravin, jsou obchodníci. Oni mají dominantní tržní sílu. I kvůli tomu vznikl zákon o významné tržní síle a jejich postavení se řeší v celé EU, protože právě obchodníci mají největší sílu směrem k potravinářům a zemědělcům,“ dodává Pýcha.

Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu. Moderuje Pavlína Nečásková.

Spustit audio

Související