Zájem o dovolenou v Bulharsku

25. únor 2005
Trendy

Hitem letošní letní turistické sezóny bude zřejmě opět Bulharsko. Potvrdil to i nedávný veletrh cestovního ruchu Holiday World v Praze, kde jsme se o tuto destinaci zajímali. Loni strávilo dovolenou u Černého moře v Bulharsku o 30 procent našich turistů víc než v roce 2003.

Tomov: Skutečně počet českých turistů do Bulharska roste. Loňský rok se jednalo asi o 103 tisíce českých občanů, naše statistika ale nepočítá děti, pak by se jednalo téměř o dvojnásobek. V letošní sezóně odhaduji, že k nám přijede kolem 150 tisíc českých turistů. Rádi bychom v Bulharsku uvítali všechny Čech, ale raději ne najednou.

Říká velvyslanec Bulharska v české republice Martin Tomov. Jak dodává ředitel Bulharského turistického úřadu Biser Yalamov, Češi přijíždějí zejména v hlavní letní sezóně.

Yalamov: Zatím zjišťujeme, že Češi se dívají na Bulharsko jako na destinaci pro mořskou dovolenou. Budeme se snažit naši zemi propagovat i tím, že tady mohou vidět i vzácné kulturní památky, ochutnávat vína, navštěvovat kaštěly. Ukazujeme Bulharsko i jako vhodný terén pro dobré lyžování. Protože Bulharsko není jen moře, jak dodává Biser Yalamov. Bulharská turistická infrastruktura se rychle mění, aby obstála v konkurenci sousedních zemí, jako jsou Chorvatsko, Řecko a Turecko. Mění se i nároky našich turistů cestujících do Bulharska, jak potvrzuje ředitel cestovní kanceláře Alexandria Zdeněk Marek.

Marek: Trend jde i k dražším kapacitám, kterých pořád u nás zatím není dostatek. Hlavně chybí čtyřhvězdičkové hotely s programem. Taková zařízení jsou vyprodána nejdříve.

Pozval bych české turisty do svého oblíbeného místa, kam jezdím rád na rekreaci, říká náměstek bulharského ministra hospodářství Dimiter Chadžinikolov, který má na starosti cestovní ruch. Je to Lešten, rekonstruovaná vesnice v jižních Rodopech. Všech 29 domů je krásně opraveno v původním slohu, lidé tam mohou ochutnat místní jídlo a pití a nadýchat se úžasného zdravého vzduchu. A podobných lokalit najdou v Bulharsku víc.

autor: jas