Záhada jménem placebo efekt. Opravdu dokáže víra uzdravit?

13. říjen 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Placebo je látka, která je pacientovi podávána jako lék. Na rozdíl od běžných léčiv však neobsahuje žádné účinné látky, často se nejedná o nic více než obyčejný cukrový bonbón. To, co je však u placeba zásadní, je víra pacienta, že mu záhadná pilulka může pomoci.

Protože psychika ovlivňuje fyzický stav, víra a očekávání pacienta v uzdravení mnohdy skutečně přispívá ke zlepšení zdravotního stavu. Tento efekt je nazýván placebo efektem.


Co jste nevěděli o placebu
– Většinou se tvrdí, že placebový efekt léku je vyšší, jestliže má lék výbornou pověst, je podán autoritou, injekčně a je drahý.
– Naopak jestliže má lék špatnou pověst, může působit jako nocebo (z latinského nocere – škodit).
– Je prokázána aktivace endogenního opioidního systému v mozku důsledkem požití placeba, což vede ke skutečnému zmírnění bolesti.

O skutečném fungování placeba pojednává řada odborných studií. Ukázalo se například, že vlivem kladného očekávání začne tělo některých pacientů produkovat hormony a látky, které skutečně přispívají ke snížení bolesti, navození spánku nebo duševního klidu.

Placebo efekt je pozorován až u 30 % pacientů, podávání placeba je rovněž součástí klinického testování nových léčiv, kdy je potřeba rozlišit, jaké účinky jsou skutečnými účinky nového přípravku a jaký vliv má kladné očekávání pacientů ohledně testovaného léku.

Výraz „placebo“ je odvozen z latinského „placere“, líbit se. Tisíciletá historie medicíny byla prakticky jednou velkou historií placeba, neboť většina léků užívaných ve středověké a starověké medicíně ve skutečnosti neobsahovala žádné účinné látky.

autor: ČRo
Spustit audio