Žádná žvýkačka nenahradí čištění zubů kartáčkem

Asi se shodneme na tom, že není nic důležitějšího než naše zdraví. Tentokrát se zaměříme na zdraví našeho chrupu. I kolem obyčejné zubní hygieny je totiž mnoho mýtů, a tak se na některé z nich podíváme okem zkušeného odborníka. Tím je dentální hygienistka Martina Kunclová.

Často se říká, že bychom si měli čistit zuby po každém jídle. Je to skutečně nutné?

„Je to určitě vhodné, nebo spíš – není to úplně zbytečné. Jak u dospělých, kteří si občas dají k svačině něco sladkého, tak u dětí, které chodí často po jídle spát. Hlavně u nich je velmi důležité, aby si zoubky vyčistily. Ze zkušenosti ale vím, že čistit si zuby po každém jídle není vždycky tak úplně technicky možné.

Mnohem důležitější je však to, jak efektivně si zuby čistíme při pravidelné hygieně ráno a večer. Pokud není technika úplně správná, ani častější čištění nám ke zdraví nepomůže. Spíš je tedy důležitá technika a efektivita než frekvence čištění.“

Vzpomínám si, že nám říkávali: zuby si čistěte krouživými pohyby kartáčku po dobu dvou nebo čtyř minut. Jak je to správně?

„Každá dentální hygienistka vám určitě řekne, že si máte zuby čistit tak dlouho, až budou čisté. Ideální doba je přibližně tři minuty. Každý to asi ví, ale málokdo to dodržuje. Průzkumy dokonce zjistily, že průměrná doba s kartáčkem v koupelně je třicet vteřin. To jen tak pro představu.“

Má nějaký pozitivní efekt na kvalitu zubů používání žvýkaček? Lze je použít jako náhradu čištění po každém jídle, jak nám tvrdí v reklamách?

Žvýkačky čištění zubů v žádném případě nenahradí, i když by se nám to určitě líbilo, protože by nám to usnadnilo práci. Žvýkačky – ale pouze ty bez cukru – mají jediný efekt: tím, že něco máme v puse a žvýkáme to, podporujeme tvorbu slin. Tím se trošku naředí kyselé prostředí, které vzniká po konzumaci jídla.

Pokud však jde o čištění zubů, nemá žvýkačka efekt žádný. Zbytky jídla, které uvíznou mezi zuby, se možná pomocí žvýkačky dostanou ven, ale ty by se tak jako tak postupně odplavily. Na bakterie žvýkání vliv nemá.“

Jaký je vlastně ten správný význam čištění zubů večer a ráno? Dřív se razilo heslo: „Ráno pro krásu, večer po zdraví.“ Platí to?

„Význam čištění je odstranit si ze zubů bakteriální povlak, který způsobuje veškerá onemocnění zubů, jako jsou zubní kaz, paradontitida, zánět dásní. Pokud si ten povlak opravdu hezky vyčistíte, máte zdravé zuby, které jsou pak i krásné. Takže to heslo vlastně platí – i když hlavním účelem je vyčistit si zuby od povlaku.“

autor: mmk
Spustit audio