Začíná jubilejní ročník konference Forum 2000

8. říjen 2006
Zprávy

Dilemata globálního soužití - to je hlavní téma desáté konference Fórum 2000, která v podvečer začíná v Praze. V odsvěceném kostele na Anenském náměstí setkání zahájí exprezident Václav Havel. Mezi hosty by měli být například nositelé Nobelovy ceny míru - tibetský duchovní vůdce dalajlama a americký spisovatel Elie Wiesel.

Čtyři desítky pozvaných hostů ze světa budou po dva dny mluvit s účastníky konference o dilematech soužití v globálním světě. Jedním z témat konference je rozmanitost kultur, ideologií a náboženství. Problém jejich koexistence v dnešní kosmopolitní společnosti.

Do diskuse o mezináboženském dialogu se zapojí například tibetský duchovní vůdce dalajlama nebo jordánský princ El Hasan bin Talal. Na konferenci se bude mluvit také o tom, jak lze demokraticky řešit globální problémy. Bude místo i pro diskusi o stavu dodržování lidských práv v současném světě.

Konference bude také příležitostí k oslavě sedmdesátin Václava Havla, který byl podle loňského hodnocení britského časopisu Prospect a amerického Foreign Policy čtvrtým nejvlivnějším intelektuálem světa.

autoři: mkp , pan
Spustit audio