Z polorozpadlé kaple v Krejčovicích u Volar je důstojná dominanta obce. Oprava trvala sedm let

10. duben 2022 14:01

Chátrající kapli v Krejčovicích u Volar zachránil místní spolek. Ten tvoří především obyvatelé obce a chalupáři. Stav kaple jim nebyl lhostejný a pustili se do opravy. Teď, po sedmi letech, ji dokončili.

„Kaplička pochází asi ze 14. století. Vesnice byla celá vysídlená, takže kaplička chátrala. Zatékalo do ní, střecha byla děravá, strop propadlý, bylo to víceméně na zbourání,“ vypráví člen spolku pro záchranu krejčovické kaple Josef Štěch.

Památka chátrala i kvůli stavební uzávěře v lokalitě. „Tady měla být přehrada, voda měla dosahovat prakticky až ke kapličce, takže se s tím nedalo nic dělat. Až když padl plán na přehradu, požádali jsme město Volary, aby nám kapličku prodalo. Vyšli nám vstříc a mohli jsme ji koupit za tisíc korun,“ vysvětluje Josef Štěch.

Pak už se kaple stala kulturní památkou a spolku se dařilo čerpat dotace. „Maximálně nám vyšla vstříc i paní restaurátorka se svým kolektivem, jejich prací je to krásné zdobení zdi a oltáře. Vybavení je částečně původní, pod propadlou střechou zůstala část oltáře, zachovaly se asi čtyři lavice, podle nichž jsme nechali udělat další, a našel se dokonce i zvon, byl schovaný poblíž v jedné chalupě,“ dodává Josef Štěch.

Celá oprava trvala sedm let a stála kolem milionu korun. Finančně se zapojovali také členové spolku a další sponzoři. „Byli to sponzoři známí i neznámí, někdy ani neznáme lidi, kteří peníze poslali. Také jeden místní malý chlapec udělal pokladničku na příspěvky, kterou sem dal,“ říká členka spolku Marie Štěchová.

Prvního května čeká krejčovickou kapli slavnostní vysvěcení a pouť, která by se měla stát tradicí.

Spustit audio

Související