V moderní justiční areál se promění část chátrajících Žižkových kasáren v Českých Budějovicích

26. duben 2024 10:23

Část bývalých Žižkových kasáren u autobusového nádraží v Českých Budějovicích projde v následujících zhruba dvou a půl letech výraznou proměnou. Začala stavba justičního domu. V komplexu by mělo být sídlo okresního soudu a státního zastupitelství.

Stavba justičního domu v Českých Budějovicích je jednou z aktuálně nejvýznamnějších akcí ministerstva spravedlnosti. „Mělo by to přinést zlepšení podmínek pro práci justice, ale upřímně řečeno, mně jde opravdu i o to, že není správné, když má stát něco ve správě a nechá to chátrat v centru jednoho z největších měst u nás. Je to i příspěvek k tomu, aby Budějovice byly ještě krásnější,“ říká ministr Pavel Blažek z ODS.

Rekonstrukci vítá primátorka města Dagmar Škodová Parmová z ODS. „Pro město a obyvatele je to určitě velmi dobrá zpráva, protože z ošklivého areálu, který znají jenom za plotem, vznikne krásný nový justiční komplex. V moderní době si lidé zaslouží, aby měli v docházkové vzdálenosti od centra a obou nádraží nově tuto službu,“ komentuje.

Čtěte také

V novém justičním areálu budou sídlit českobudějovický okresní soud a státní zastupitelství. „Přestěhuje se okresní soud, který dnes sídlí dílem v Lidické ulici a dílem v budově krajského soudu na Zátkově nábřeží. Tím se uvolní kapacita budovy krajského soudu. S reorganizací by tedy měla být spojena i další změna – přijali bychom zpátky pod svá křídla do Budějovic pobočku v Táboře,“ popisuje předsedkyně Krajského soudu v Českých Budějovicích Martina Flanderová.

Sjednocení pomůže soudům administrativně, ekonomicky i organizačně. „Okresní soud v Táboře v současné době sídlí ve třech budovách, takže nejméně jednu soudní budovu bychom mohli zrušit. Má to pouze jednu bolestnou stránku – nevidím jako reálné, že by všichni administrativní zaměstnanci z pobočky chtěli reálně pracovat v Českých Budějovicích a v Táboře bychom zachovali pouze podatelnu,“ dodává Martina Flanderová.

Výstavba nového justičního areálu v Českých Budějovicích skončí na podzim roku 2026.

Spustit audio

Související