Nové lavice má kaple v Nihošovicích. Jejich výrobu zaplatil místní chalupář ze zděděných peněz

25. červen 2020 08:35

Je jich sedmnáct, jsou z dubu a lidem budou sloužit několik staletí. Řeč je o nových kostelních lavicích v obecní kapli sv. Antonína v Nihošovicích na Strakonicku, která svou velikostí připomíná menší kostel.

Lavice vyrobil ve své dílně místní truhlář podle barokní předlohy. Náklady na pořízení nového mobiliáře z velké části pokrylo dědictví, které po svých strýčcích, chovatelích koní Machových, získal Václav Kotal.

„Je krásné, že se podařilo udělat věc, kterou si strýčci asi představovali, i když mi nikdy neřekli, jak bych měl nakládat s jejich penězi. Poradil jsem se ještě s jejich starým kamarádem a ten mi řekl, že by se jim určitě líbilo vložit prostředky, které za celý život našetřili, do kostela. Protože tu lavice byly ve špatném stavu, nechali jsme vyrobit nové společně s obcí,“ říká.

Lavice se oproti původním barokním liší jenom tím, že mají o něco výš sedáky. „Mezery mezi lavicemi jsou stejné, ale sedáky jsme zdvihli, protože přeci jenom původní vybavení bylo ze začátku 17. století a tenkrát měli lidé menší postavy. Dnes už je to přizpůsobené na dalších 400 let,“ dodává Václav Kotal.

Nové kostelní lavice pro kapli svatého Antonína v Nihošovicích vyrobil Petr Kotál z nedalekých Nemětic. A protože k podobné zakázce se truhlář dostane jen výjimečně, inspiroval se v baroku a držel se předlohy.

Čtěte také

Určité vodítko našel i v seriálu F. L. Věk. „Když tam jdou kolem lavic, je to tohle baroko. Jinak jsem dodržel podobu mobiliáře, který tu byl, jen se něco trochu zjednodušilo a něco jsem zase přidal,“ komentuje. Výroba zabrala truhláři 300 hodin.

Na pořízení lavic se podílela i obec, která kapli vlastní. „Jsem spokojený, až mám slzy v očích. Je to krásná práce a opravdu tady zůstane, doufám, dlouho,“ pochvaluje si starosta Václav Lukáš.

Konkrétní suma, náklady na pořízení nových kostelních lavic nejsou v tomto případě podle donátora Václava Kotala tím nepodstatnějším, protože se jedná o peníze z dědictví. Důležité prý je, že se dílo podařilo tak, jak by si pravděpodobně jeho strýčci přáli.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související