Z hydrogeologa spisovatelem. Náměty hledám při svých cestách, prozrazuje Zdeněk Hrkal

26. duben 2016

Původně ani nesnil o povolání hydrogeologa. Jako dítě chtěl cestovat. A protože hydrogeologové v minulosti měli možnost jezdit po světě, jeho rozhodnutí bylo jasné.

„Jakmile jsem nastoupil do práce, vyjel jsem do Vietnamu. Do té doby jsem byl nejdál v Bulharsku,“ popisuje Zbyněk Hrkal exotiku, kterou měl možnost prožít ještě před rokem 1989.

Během své 30leté kariéry hodně cestoval, ale států, které mu zbývají navštívit, je prý pořád hodně. „Pak jsou státy, kam člověk nechce jet. Nesplní se mi tak sen, že bych skutečně projel všechny země světa,“ lituje v rozhovoru s moderátorkou Zuzanou Burešovou. Dotýká se tak především bezpečnostní situace.

„V 80. letech jsme mohli vyjet do pěti šesti spřátelených států. Dnes je jediným limitujícím faktorem bezpečnost,“ domnívá se. Právě z bezpečnostních důvodů se raději vzdal atraktivní práce v Čadu, tedy v oblasti, kde se bojuje s islamisty. „Odmítl jsem,“ přiznává.

Zbyněk Hrkal je ale také znám jako Robert Hofman nebo David Spark. „Přišel jsem s nápadem, že bych napsal detektivku, která by se mohla dostat mezi stovky nebo tisíce lidí,“ vysvětluje okolnosti, kterého přivedly ke psaní detektivek.

Proč ho nejdříve nakladatelé odmítli s tím, že vymyslel dosud neexistující žánr? Proč se ve svých knihách drží detektivních příběhů a cestopisů? A kdy se rozhodl psát pod vlastním jménem? Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: šše
Spustit audio