Z čeho se skládají rozpustné kávové směsi? Kafe 3 v 1 je jen drahý cukr

3. listopad 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Češi patří k největším konzumentům instantní kávy v Evropě. V roce 2013 jsme tento žebříček dokonce s přehledem vyhráli. Možná ale netušíte, že jde o granulát, který získáte vypařováním a zpětnou koncentrací kávového extraktu.

Takovou rozpustnou instantní kávu s mlékem v praktickém balení si horkou vodou zalil už asi každý z nás.

Jak zjistil časopis dTest, až na výrazné výjimky byste v takové směsi hledali skutečné sušené mléko marně. Pro snadnou rozpustnost se totiž do směsí používá tzv. bělidlo, tedy tuk, mléčné bílkoviny, glukózový sirup a řada éček.

Nicméně i s rozpustnou kávou je to v takových směsích horší. Ve variantách 2 v 1 se cukru díky bělidlu nevyhneme, a když si dopřejeme model 3 v 1, sypeme si do hrnku prakticky jen drahý cukr.

Proto jako u většiny výrobků platí, že byste měli hlídat složení, které je popsané na jejich obalu.

autor: Martina Poliaková
Spustit audio