Využij kapacitu zásobníku plynu, nebo o ni přijdeš. Nejde jen o Gazprom, komentuje novelu energetik Gavor

Nedávno schválená novela energetického zákona umožňuje, aby obchodníci s plynem, kteří nevyužijí plyn v zásobnících v požadovaném množství, mohli o část této kapacity přijít. Bude tato pojistka stačit, aby příští zima nepřinesla výpadky v dodávkách? Kolik plynu bychom ideálně měli mít před topnou sezónou v zásobnících? Vladimír Kroc se ptal Jiřího Gavora z Asociace nezávislých dodavatelů energií.

Ve stavu legislativní nouze schválili poslanci novelu energetického zákona. Přitom ta předchozí vešla v platnost 1. ledna. Proč bylo potřeba nové změny?

Nová změna reagovala jednoznačně na válku na Ukrajině, která se mezitím přihodila. V podstatě zavádí opatření, která by urychlila plnění podzemních zásobníků plynu a také reaguje na zkušenosti s režimem dodavatele poslední instance, trochu ho vylepšuje a zlepšuje ochranu zákazníka.

Čtěte také

Mimo jiné tedy změna legislativy umožňuje, aby – a vy jste to naznačil – stát odebral obchodníkům s plynem rezervovanou kapacitu, pokud ji nevyužívají. Zvýší to naši energetickou bezpečnost, jak tvrdí ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS?

Zvýší. Já myslím, že to pravidlo, které se angličtině nazývá use it or lose it – to znamená, využij rezervovanou kapacitu, nebo o ni přijdeš – je užitečné zejména vzhledem ke zkušenostem, které jsme měli už v závěru loňského roku, ještě před agresí Ruska na Ukrajině, kdy Gazprom sice měl rezervované značné kapacity v podzemním uskladňování, ale minimálně je naplnil. To už by nemělo být možné.

Týká se to samozřejmě obecně, nikoliv pouze Gazpromu, libovolného obchodníka: když máš rezervovanou kapacitu, tak ji koukej naplnit, protože je to teďka opravdu nutné. Vzhledem k nadcházející topné sezoně, která se přece jenom blíží, i když jsme na začátku léta, bychom měli dodržet od Evropské unie stanovený cíl naplnění minimálně na 80 procent.

Čtěte také

Ekonomický deník píše to, co jste před chvíli řekl, že je to opatření zacílené na Gazprom, který prý blokuje téměř celou kapacitu zásobníků Moravia Gas Storage v Dambořicích na jižní Moravě. Čili kvůli tomu se mění zákon, kvůli jedné firmě?

Nejen. Problém s plněním za zásobníku byl v Evropě všeobecně, netýkalo se to pouze Gazpromu. V případě Gazpromu šlo zřejmě o geopolitické cíle, ale v případě ostatních obchodníků šlo o komerční úvahu, kdy nevycházela spekulace. Spekulovali, že dojde k poklesu cen plynu a dodatečně nakoupí a to nevyšlo. I tomu by se mělo zabránit. Příprava na zimu by v každém případě měla být řádná.

Nevyužitou kapacitu bude muset provozovatel zásobníku nabídnout prostřednictvím aukce. Pokud se mu to nepovede ani za nulovou cenu, co se stane pak?

Pak dojde dokonce k další aukci, která bude startovat na záporné ceně. To znamená, že zde bude určitá prémie pro ty, kteří tuto kapacitu využijí. Takže je to opravdu radikální krok. Zatím to koneckonců vypadá, že se plnění podzemních zásobníků plynu v ČR a koneckonců i v celé Evropě daří naplňovat. Nyní už jsme určitě nad 55 procenty kapacity a to je slušné.

Podaří se podle vás dosáhnout nařízení Evropského parlamentu k prvnímu listopadu naplnit kapacitu plynových zásobníků na 80 %? Je to nutné?

Čtěte také

Je to určitě užitečné, v současné situaci, řekl bych, že nutné. Já doufám, že jestliže bude pokračovat tempo plnění podzemních zásobníků tak, jak se to zatím velice slibně jeví, tak bychom mohli cíl osmdesáti procent překročit. Bylo by to dobré. I v bývalých dobách byly roky, kdy se podařilo naplnit kapacitu více než na 80 %. Dokonce byla překračována i 90% kapacita. No a zvláště v současné době, kdy žijeme ve stresu, jestli nebudou přerušeny dodávky ruského plynu, tak si myslím, že to je o to důležitější.

Podle vás není nutné dosáhnout úplné nezávislosti na ruském plynu – jaká je tedy optimální míra odběru, co myslíte?

Já bych tak řekl, že kdybychom místo těch loňských 40 % – letos už to bude nepochybně méně v procentním vyjádření – byli na 10 %, tak si rozhodně Rus nemůže diktovat své požadavky. Výpadek 10 procent, s tím se už ekonomika dokáže vždy nějak popasovat. Výpadek 40 procent, jak teď víme v naší současné praxi, už rychle nahradit nelze. Dokonce těch nějakých pár procent, které budeme obchodovat, určitě nebudou obchodovány za nejvyšší ceny. Naopak, bude to zřejmě ten nejlevnější plyn.

O kolik vzrostou domácnostem náklady na elektřinu a jak by jim měl pomoci chystaný státní energetický tarif? Čím se dále bude zabývat nový energetický zákon? Poslechněte si celý rozhovor s Jiřím Gavorem vedený Vladimírem Krocem.

autoři: Vladimír Kroc , jkh

Související