Výuka cizích jazyků a školáci

16. květen 2002
Dobrá rada

Mám dát dítě na jazykovou školu, mám ho přihlásit do kurzu, budou ho cizí jazyky bavit? Na to se ptá asi většina rodičů. Jestliže už máte doma školáka a ještě jste ho k cizímu jazyku nevedli, neztrácejte čas a začněte. Možností, kde se dá naučit jazyku, je pochopitelně víc. Třeba v kroužku na základní škole, říká ředitelka škol Berlitz Milada Hanzáková.

Hanzálková: Záleží na tom, jaký má program základní škola, jestli věnují jazyku dostatečný prostor, mají-li metodiku zpracovanou, na učitelích, pomůckách. Pokud ano, tak žádnou jazykovou školu nepotřebujete. Jestli je škola silná v jiných předmětech, které chcete u dítěte rozvíjet, tak bych doporučovala dát ke škole základní ještě jazykovou, která dítěti pomůže. Seznámí s jazykem v optimální míře, rozvine a přiblíží další věci, na které škola nemusí mít finance

Děti, které chodí do druhé třídy už má více zájmů. Jak má rodič přesvědčit potomka, že cizí jazyk je velice důležitý pro jeho život?

Hanzálková: V současné době děti vidí, že rodiče, třeba při dovolené, potřebují mluvit cizím jazykem a také případné problémy v opačném případě. Toje motivace k tomu, aby se jiný jazyk učili a mohly si příští rok sami požádat o zmrzlinu, domluvit s novým kamarádem. Při začátcích nelze mluvit o vzdělání, spíše o významu domluvy nejenom v mateřštině.

Ve třetí třídě mají děti možnost se dostat, po přijímacích zkouškách, na základní školy s rozšířenou výukou cizích jazyků. Doporučila by jste to?

Hanzálková: Já ano, u většiny dětí a také bych se spoléhala na rodiče. Ti ví jak se školák učí a připravuje na normální výuku, jak inklinuje k cizímu jazyku. Pokud rodiče poznají, že by se dal dále trochu preferovat humanitní směr, nemůže se nic pokazit, naopak.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu