Vyšetřování vraždy Františka Mrázka pokračuje

8. leden 2007
Pod kůži

Přestože policie formálně odložila vyšetřování vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka, detektivové pracují na případu dál a prověřují například, proč Mrázka zhruba týden před jeho zavražděním sledovali lidé napojení na podnikatele Jiřího Kubína, který byl zastřelen o několik týdnů později. Přestože policisté z pražského odboru násilné kriminality vylučují možnou souvislost mezi oběma vraždami, tato informace nově spojuje stanovené vyšetřovací verze úmrtí obou mužů. Střelec, nebo střelci, policii zatím stále unikají.

Jan HRBÁČEK:
Několik dní před loňskou vraždou Františka Mrázka sledoval kontroverzního podnikatele tentýž civilní vůz. Detektivové posléze zjistili, že auto patřilo lidem napojeným na majitele bezpečnostní agentury Lenia Jiřího Kubína. Rádiu Česko tuto informaci sdělil důstojník policejního prezidia obeznámený s případem, který nechce vystoupit z anonymity. Kubína 13. března doslova rozstřílel neznámý vrah v jeho džípu na parkovišti před pražskou restaurací U krále Václava IV. Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, kteří Mrázkovu vraždu vyšetřují, se pokoušejí získat o důvodech sledování podnikatele těsně před jeho smrtí další podrobnosti. Detaily o průběhu vyšetřování ale prozrazovat nechtějí. Mluvčí útvaru Blanka Kosinová nicméně spojitost mezi vraždou Mrázka a Kubína nevyloučila.

Blanka KOSINOVÁ, tisková mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu:
My jsme v souvislosti s vyšetřováním vraždy podnikatele Františka Mrázka narazili na několik desítek neobjasněných vražd a podezřelých úmrtí. Vražda Jiřího Kubína spadá mezi ně, nicméně vyšetřování je záležitostí Správy hlavního města Prahy. S tou jsme byli v kontaktu a veškeré informace mají výhradně oni.

Jan HRBÁČEK:
Detektivové z pražské policejní správy ale trvají na svých původních vyšetřovacích verzích a přímé pojítko mezi oběma vraždami nevidí. Mluvčí Eva Brožová k průběhu vyšetřování říká:

Eva BROŽOVÁ, policejní mluvčí:
Pachatel prozatím není znám. V rámci šetření vyčerpají policisté všechny možnosti, aby zmíněnou vraždu objasnili. Nebudeme komentovat, jaké vyšetřovací verze policisté v souvislosti s touto vraždou prověřují. Musím připomenout, že složité případy vražd mnohdy kriminalisté šetří i několik let.

Jan HRBÁČEK:
Pojďme si ale přiblížit více osobu zastřeleného majitele bezpečnostní agentury Lenia Jiřího Kubína. Firma nabízí standardní služby, včetně zabezpečení před odposloucháváním kanceláří nebo bytů. Mezi klienty agentury patřil už zmiňovaný Mrázek, ale podle Mladé fronty DNES i někdejší ministr vnitra a premiér Stanislav Gross. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu v takzvané Kubiceho zprávě zmiňuje zajímavý moment týkající se Kubína. Policisté totiž z několika zdrojů zjistili, že nejpravděpodobnějším motivem k jeho vraždě bylo nasazování odposlechů. Není totiž nic jednoduššího, než při montáži zařízení na zabezpečení kanceláří nebo bytů do systému umístit i prostorovou štěnici. Mrázkův společník Tomáš Pitr podobné informace také zachytil.

Tomáš PITR, společník zavražděného Františka Mrázka:
Slyšel jsem dokonce takovou verzi, že vlastně občas jako tomu, komu dělali zabezpečení, tak současně montovali odposlechy, což možná byl asi důvod, proč si na něj někdo ve finále, jak se říká, posvítil.

Jan HRBÁČEK:
To, že byl Kubín doporučován jako specialista nejen na zabezpečování, ale i na odposlouchávání, potvrzuje i někdejší přítelkyně rodiny Stanislava Grosse Libuše Barková. Té byl právě jako expert na tyto činnosti doporučen počátkem roku 2003 někým ze sociální demokracie. Kým, si dnes už přesně nevzpomíná:

Libuše BARKOVÁ, někdejší přítelkyně rodiny Stanislava Grosse:
Nedostala jsem se s ním do kontaktu, ale byl mi doporučovaný na to, že bych mohla využít jeho služeb, což jsem odmítla, protože jsem měla informace, že dělá pro jisté lidi, s kterými jsem já komunikovat nebo pracovat nechtěla. Třeba jeden z nich je pan Mrázek.

Jan HRBÁČEK:
Kubínovým kontaktem do sociální demokracie byl někdejší šéf kanceláře ministra vnitra Grosse Pavel Přibyl. Dokazuje to mimo jiné Přibylův eminentní zájem získat informace o vyšetřování Kubínovy vraždy. Obrátil se kvůli tomu až na náměstka pražské policejní správy Václava Kuthana. Ale vraťme se zpět ke Kubiceho zprávě. V ní se mimo jiné píše, že Kubín mohl nasadit odposlech přímo do Mrázkovy kanceláře. Tomáš Pitr k tomu říká:

Tomáš PITR, společník zavražděného Františka Mrázka:
Já pana Kubína vůbec neznám, to jméno jsem vlastně prvně slyšel až ve chvíli, kdy byl vlastně krátce po Frantově smrti taky zavražděnej. A tak jsem pak zjistil od nějakých lidí u nás v práci, že tam udělal nějaký zabezpečení jedněch dveří, nějakej kód pro Frantu Mrázka, kód k němu do kanceláře, když tam chodil přes kartu. On chtěl speciální zabezpečení, který měly jenom jeho dveře. A údajně dělal i nějaký kamery na mým starým baráku někde venku, ale já jsem nikdy nevěděl, že to dělá pan Kubín, s tím jménem jsem se nikdy nesetkal.

Jan HRBÁČEK:
Shrňme si tedy fakta. Jiří Kubín pracoval pro dvě znepřátelené strany lidi kolem Mrázka a zároveň pro lidi blízké sociální demokracii. Poradce předsedy ČSSD Jaroslav Tvrdík v SMS zprávě ale vyloučil, že by Kubín ve prospěch ČSSD nasazoval odposlechy. Tuto informaci považuje podobně jako jiné pasáže z Kubiceho zprávy za vymyšlené a lživé. Navíc prý Kubína vůbec neznal a nezná. Klientela Jiřího Kubína ale čítala mnohem více v uvozovkách "zajímavých" lidí a společností. Tomáš Pitr k tomu podotýká:

Tomáš PITR, společník zavražděného Františka Mrázka:
Tak, já si myslím, že určitá skupina lidí měla strach jak z Franty Mrázka, tak asi tím pádem i z pana Kubína. Navíc když zjistili, že pan Kubín se s panem Mrázkem stýkal, tak možná mohli mít strach, že pan Kubín panu Mrázkovi nějaký informace třeba pouští, což se stát může, ale taky samozřejmě nemusí.

Jan HRBÁČEK:
Není tedy vyloučeno, že Jiří Kubín disponoval sumou informací, které mohly kompromitovat značné množství jeho klientů. A to ho také nejspíš stálo život. Žádný archiv se ale zatím, podobně jako v případě pozůstalosti Františka Mrázka, nenašel.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: hrb
Spustit audio

Více z pořadu