Vyšetřování úmrtí Petra Kellnera: Za pádem vrtulníku mohlo být i počasí

2. duben 2021

Vyšetřovatelé zatím neznají příčinu sobotní havárie vrtulníku na Aljašce, při níž zahynul  český miliardář Petr Kellner. Kvůli počasí se totiž ještě ani nedostali k vraku helikoptéry. „Vyšetřovatelé chtějí prozkoumat jeho části a zjistit víc o samotném pádu – kde a jak je vrak poškozený. V helikoptéře je i záznamové zařízení, které pojede do Francie, kde výrobce helikoptéry stáhne data a pošle je vyšetřovatelům,“ popisuje Jakub Lucký ze zahraniční redakce.

Co o nehodě zatím víme?

Havarovanou helikoptéru provozovala společnost Soloy Helicopters. Podle předběžných zjištění Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) v ní však nikdo původně netušil, že by přerušení v příjmu trasovacího signálu mohlo poukazovat na nějaký problém. Vrtulník vyslal poslední signál v sobotu kolem 18.35 místního času (v neděli 4.35 SELČ), firma Soloy však nesrovnalost nahlásila záchranářům až asi ve 20.30. 

Tým záchranářů se dostal na místo nehody až po asi šesti hodinách od doby, kdy helikoptéra přestala vysílat signál. „Pátrali jsme na základě dvou upozornění. O zpožděné helikoptéře a o zahlédnutých troskách v horách. Těla jsme tam museli nechat do nedělního rána,“ řekl v rozhovoru se serverem iROZHLAS.cz důstojník aljašské policie Austin McDaniel.

Vyšetřování incidentu nadále pokračuje. NTSB na svých webových stránkách varuje, že jednoznačné určení příčiny letecké havárie může trvat i 12 až 18 měsíců.

Zdroj: iROZHLAS.cz

autoři: Jiří Chum , vla
Spustit audio

Související