Vyšetřovací pohovka, sex a komplexy... Zbylo po něm ale mnohem více. Sigmund Freud by oslavil 160. narozeniny

To je jak z Freuda, říká se, když se mluví o zážitcích z dětství. Básník Jan Vodňanský je zase autorem říkanky Freude, Freude, vždycky na tě dojde. Slavný český rodák, autor psychoanalytické metody vyšetřování Sigmund Freud se před 160 lety narodil v moravskoslezském Příboře.

Jeden ze slavných kreslených vtipů Vladimíra Jiránka popisuje znalec Sigmunda Freuda Jan Vodňanský. Slavný český rodák v tehdejší části Rakouska-Uherska nepobyl dlouho. Pouhé tři roky. Pak vystudoval gymnázium, univerzitu a krátce se věnoval vnitřnímu lékařství. Brzy přešel na psychiatrii. A způsobil revoluci, říká Jan Vodňanský.

V roce 1896 použil poprvé Sigmund Freud termín psychoanalýza. Definoval ji jako vědu, která potrvá po utajených duševních dějích v podvědomí a zkoumá impulsy, které je vyvolávají. Jeho oponenti ho obviňovali ze šarlatánství a nemravností. Ti, kteří poznali jeho pověstnou červeno černou pohovku zblízka, ho popisují jako skromného člověka. A takto ve svých pacientech vzbuzoval důvěru.

Čtěte také

S nástupem fašismu se Freud vzhledem ke svému židovskému původu přestává cítit v Rakousku bezpečně. V roce 1938 je mu povoleno přestěhovat se z Vídně přes Paříž do Londýna. Tam také o rok později umírá.

autoři: špo , Radek Kříž
Spustit audio