Výměra chmelnic se snižuje

26. duben 2005
Trendy

Na českých a moravských chmelnicích běží jarní práce. Pěstitelé zavěšují drátky, ke kterým pak budou zavádět rostliny. Výměra chmelnic se letos ve srovnání s loňskem mírně snížila. Proč tomu tak je jsme se snažili zjistit. Pěstování chmele je velmi náročné a mnoha zemědělcům se už nevyplácí. Chmelařství se ještě nevzpamatovalo z útlumu, do kterého se dostalo ve druhé polovině 90. let, kdy plochy poklesly z téměř 10 tisíc hektarů v roce 1996 na zhruba polovinu. Jedním z důvodů byl menší zájem o chmel, protože pivovary změnily technologii.

Pázler: Jeden z vlivů byla otázka problémů ohledně budějovického Budvaru, kdy byla snaha americké společnosti získat tento pivovar a ochranné známky. Američtí obchodníci začali bojkotovat odběr českého chmele, projevilo se to snížením vývozu a náhrada se těžko hledala zpátky.

Říká předseda Svazu pěstitelů chmele Bohumil Pázler. Nyní se výměra chmelnic u nás pohybuje kolem 6000 hektarů. I tak je třetí největší po Německu a Spojených státech. Ze začátku 90. let se táhne i další příčina nynějších ekonomických potíží chmelařů. Zaspali obnovu chmelnic, které jsou tak nyní příliš staré, v průměru 17 až 18 let místo požadovaných zhruba 12 let.

Pázler: Obnova chmelnic představovala 500 tisíc korun na 1 hektar, ne každý si to mohl dovolit. Výsledkem bylo, že obnova nepředstavovala potřebných 5 procent, ale 1 až 3 a půl procenta.

Podle Bohumila Pázlera je šance udržet domácí sklizeň kolem 6000 tun ročně na zhruba 6000 hektarech. Bude ale záležet na tempu obnovy a také na míře podpor. Poskytla je i Evropská unie.

Pázler: Dotace představovala určitou část, kolem 40 procent investic, ostatní si musel pěstitel zabezpečit sám. Vzhledem k poklesu ceny chmele ekonomika nebyla příliš v pořádku. Podařilo se to víc moravským pěstitelům, mají méně plochy a chmel tam není rozhodující komoditou v zemědělství. Na Žatecku byl problém větší, obnova chmelnic proběhla v nedostatečném měřítku.

Pěstitelé chmele ale zůstávají optimisty. Na největší části ploch roste Žatecký poloraný červeňák, což je nejlepší jemná aromatická odrůda na světě. O náš chmel je stále velký zájem, o čemž svědčí skutečnost, že na většinu chmele z letošní sklizně mají už uzavřeny smlouvy.

autor: jas
Spustit audio

Více z pořadu