Východ Bulharska zasáhly povodně, úřady registrují nejméně 11 mrtvých

20. červen 2014

Východ Bulharska se potýká se záplavami. Je to důsledek přívalových dešťů. Úřady zatím uvádějí nejméně 11 mrtvých. Nejhorší situace je v letovisku Varna a okolí. Za posledních 24 hodin tam spadlo tolik srážek, co jindy za měsíc.

Přívalové deště, které město zasáhly včera, vyvolaly záplavovou vlnu, voda pak zalila předměstí Asparuchovo. Kalný proud tam unášel auta, stovky lidí jsou bez elektřiny a bez jídla.

Voda prý přišla tak rychle, že lidé se na to nestačili připravit. Podle starosty Varny tam zahynulo minimálně 11 lidí.

Město už zřídilo krizový štáb. Jak ale Radiožurnálu řekl Vladimir Penčev, který tam působí jako delegát cestovní kanceláře, turisté nemusejí mít obavy.

„Musím uklidnit všechny v České republice, protože tato čtvrť je velmi daleko od letovisek. V letoviscích problémy nejsou,“ řekl Vladimír Penčev.

Bulharská novinářka Anželína Penčevová doplnila, že komplikace by mohly nastat kvůli nesjízdnosti silnic v okolí Varny. „Týká se to i silnice z Varny na Zlaté Písky. Problém je s autobusovými transfery turistů z letiště a na letiště,“ přiblížila.

Bulharský server aktualno.com uvádí, že problémy má turisty oblíbené město Veliko Tarnovo, řeka Jantra tam prý vystoupila skoro na 10 metrů. Město ale naštěstí nehlásí žádné oběti na životech.

Velká voda také postihla několik menších obcí nedaleko od metropole Sofie. Agentura Reuters uvádí, že ve městě Kilifarevo museli hasiči evakuovat ze střech zatopených domů 11 lidí. Podle zpráv to tam ale není tak kritické jako na východě země.

Podle meteorologů byl čtvrteční příval srážek ekvivalentem toho, co v zemi obvykle spadne za celý měsíc. Předpovědi varují, že dnes mají bouřky a silné deště na severu a východě země udeřit znovu. Pak by se ale měla situace uklidnit.

„Podle předpovědi deště už pomalu končí. Očekává se, že k večeru přestanou úplně a od pondělí už bude krásné letní počasí,“ dodala Anželína Penčevová.


Zvětšit mapu
autoři: hbe , Anna Maňourová
Spustit audio