Výběr z loňských chlebíčků. Zakousněte se do českých a slovenských novinek z DIY scény

5. leden 2024

Špína se snaží vstoupit do nového roku bez restů. Ještě než za 2K23 zabouchneme dveře, naladíme novinky z lokální DIY scény za poslední kvartál. V přívalu žebříčků a bilancí totiž mohly některé perličky ze dna zkušeben a domácích studií zapadnout. Mezi nimi i lákavé přísliby desek, co nás letos teprve budou čekat.

Bylo totiž opravdu za čím se ohlížet. Jan Ruben Tongiani (známý z kapely Neue Welt) vydal svůj sólový debut The Moon Pale’s Rainbow založený na klavírních kompozicích. Podobně poklidnější a zároveň country atmosféru zajistilo Severní Nástupiště, které zatím pouze naservírovalo první jednohubku z připravovaného alba, a to v podobě skladby 16 kopyt.

Jinak si ale tentokrát podával ruce punk s elektronickou hudbou. Po delší době se zas něco vyklubalo u slovenských Kalimero, zatímco tvö metamorfovali do noisepunku Grünt. Na Slovensku, tentokrát v Bratislavě, nás udržel i elektronický experimentátor Pellucid Crops a jeho povedená Sterile Fortress. Neunikly nám ani pražské přísnotice. Producent C4AT nás nenechal zas až tak dlouho čekat a již před koncem roku jsme mohli zalistovat v jeho CSSR Archives.

Který kolektiv doporučujeme sledovat, i když jsme se věnovali jen jednomu zástupci? Jak vypadá jedna z možných tváří budoucnosti domácího bedroom folku? Co se zahemžilo u labelu Hospital Use Only? Na které kapely se hodně těšíme, až je uvidíme naživo? Co oceňujeme na nové desce VHS kapely B4? Kdo je Fotrův odchovanec? A proč jsme roztočili Koleso Nešťastia? Poslechněte si celou Špínu ze záznamu!

Spustit audio