Vybavení zimních středisek se zlepšuje

4. prosinec 2003
Trendy

Milovníci zimních sportů netrpělivě vyhlížejí první pořádný sníh. Loňská sezóna je namlsala, zima byla dlouhá a lyžovat mohli leckde až do května. Na letošek pro ně zimní střediska připravila řadu novinek. S podrobnostmi je u mikrofonu Jaroslav Skalický.

Poslední zimní sezóna byla příznivá i pro majitele zimních areálů a provozovatele lanovek a vleků. Díky vydatnému zájmu rekreantů vydělali, a tak mohli přes léto nějakou tu korunu pustit do nového vybavení svých středisek.

Zdeněk Veselý: Dvě čtyř sedačky a dvě troj sedačky, asi 7 velmi těžkých vleků, kolem kilometru každý, a potom přichází obrovská řada vybavení menších středisek všelijakými čipovými kartami na elektronické odbavení, takže lidé mají možnost volit si jízdenky ne ze dvou, ale ze tří, ale také z dvaceti, třiceti možností v každém areálu. Přibývá malých areálů, tři sta, čtyři sta metrů, kde spousta soukromníků vytváří technický sníh a všechno a přináší do toho malinkatého svého vlastního údolí vlastně takovéto rodinné lyžování a přivádí tam spoustu klientů.

...říká předseda Svazu provozovatelů lanovek a vleků Zdeněk Veselý. A buďme konkrétní. Nové lanovky budou jezdit na Hnědý vrch v Peci pod Sněžkou, další na tanvaldský Špičák, také ve Skiparku Černý důl v Krkonoších a novou lanovku má také Skiareál Lipno Kramolín, jak dodává jeho ředitel Luboš Krejza.

Luboš Krejza: Připravili jsme největší investici v dějinách Kramolína, a to je výstavba dvou sedačkové lanové dráhy Lipno expres, dále jsme připravili nový odbavovací systém, turniketový, zlepšili jsme systém zasněžování, zlepšili jsme večerní osvětlení sjezdovek, máme různé typy zvýhodnění pro studenty, lidi kteří přijedou na Lipno i v zimní sezóně se ubytovat a spojí to s lyžováním a podobně. Takže myslím, že se lyžaři mají na co těšit.

Novinkou letošní zimní sezóny ve třech největších lyžařských střediscích na Šumavě bude společný skipas. Lyžaři ho budou moci využít v areálu Špičák, Zadov a Kramolín. Také v Beskydech, ve středisku Vítkovice - Bílá najdou lyžaři vylepšené podmínky pro svůj sport. Informuje Jaromír Vlček.

Jaromír Vlček: Obec Bílá investovala do rozvoje areálu postavením nového vleku, zasněžováním dalších 1500 metrů sjezdovek, osvětlením celých dvou sjezdovek 700 metrů dlouhých a také postavením prostoru a lyžařské školy pro děti, aby dospělí rodiče mohli lyžovat na svazích a děti byly hlídány profesionálními učiteli lyžování.

Teď už zbývá jediné, aby napadl sníh, nebo alespoň teploty klesly pod nulu, protože spousta zimních středisek investovala také do sněhových děl.

autor: jas
Spustit audio

Více z pořadu