Vrcholový sport a mateřství se dá skloubit

22. červenec 2015

Dá se skloubit vrcholová sportovní kariéra s mateřstvím? Výkony českých sportovkyň v posledních letech nám dávají jasnou odpověď, že to možné je.

Řada z nás si asi pamatuje, jak čerstvé olympijské vítězce v běhu na lyžích Kateřině Neumannové skočila do náručí malá dcera Lucinka, oštěpařka Barbora Špotáková se loni po krátké mateřské pauze stala mistryní Evropy a do světové špičky se po porodu už podruhé vrátila také sportovní střelkyně Kateřina Emmons.

Kateřina Emmons, trojnásobná olympijská medailistka ve sportovní střelbě, je matkou Martina Henryho, kterému je rok a půl, a téměř šestileté Julie, manželkou dalšího slavného střelce Matta Emmonse a nově také wellness koordinátorkou na plný úvazek.

Ačkoliv jí náročný režim znemožňuje trávit s dětmi hodně času a domů se často dostává až k večeru, tvrdí, že se nebojí, že by o ně nebylo dobře postarané. „Vím, že o moje děti je postaráno výborně. A obě dvě děti jsou hrozně spokojené v těch školkách. A nemyslím si, že jim něco chybí. A hrozně se na náš těší, my se těšíme na ně a vždycky si hodně pohrajeme, když přijedeme domů a ty děti jsou usměvavé.“

Spoléháme sami na sebe

Důležitým prvkem, který Kateřině umožňuje se stále udržovat ve formě, je její manžel Matt. Ten se v době jejího nástupu do nové práce či v případě jejích tréninků stará o děti, aby měla volné ruce.

Navíc rodina to Emmonsovým příliš neusnadní, protože tatínek Kateřiny je v Austrálii a Mattovi rodiče ve Spojených státech.

Kateřina Neumannová

„My s Mattem jsme se naučili to brát tak, že prostě pomoc od babiček a dědečků nemáme a ani upřímně nejsme takoví, že bysme tu pomoc primárně vyhledávali. Rádi spoléháme sami na sebe. To je, si myslím, i nejlepší a i kdybysme tady ty babičky měli, tak bysme je neradi zatěžovali,“ dodává Kateřina

Jak shrnuje Milan Bakeš, Kateřinin trenér, tak ačkoliv se dostaví na střelnici jen jednou za týden, tak velkou část přípravy dokáže zvládnout doma a nehrozí tak, že by ji zanedbávala.

Mám štěstí, že mám podporu odevšad

Milan Bakeš se v případě Kateřiny musí v mnohém přizpůsobit, zejména jejímu rozvrhu tréninků, ovšem zdá se, že mu to nečiní problém.

„V případě Kačky to velice rád udělám, i když třeba někdy ty tréninky jsou odpolední, nebo i večerní, ale já prostě s tím nemám problém a rád jsem u toho, když Kačka trénuje, protože i pro mě je to zážitek sledovat ji při práci,“ shrnuje svůj postoj trenér Bakeš.

Ačkoliv má Kateřina specifický režim, je stále schopná dosahovat na nejlepší umístění na prestižních mítincích. Trenér Bakeš uznává, že Kateřina čerpá zejména z obrovských zkušeností, které nabyla za leta kariéry.

Jako matka musí být Kateřina na blízkosti telefonu i při tréninku. „Samozřejmě to není úplně ideální stav, ale pokud by byla nějaká pohotovost, tak prostě musím být, když to jenom trochu jde, tak na mobilu. Takže se vždycky jenom podívám, a když je to přes den školka a večer Matt, tak to zvedám okamžitě,“ popisuje svou mobilní pohotovost Kateřina.

Barbora Špotáková

„Na to mám jednoduchou odpověď, že když se chce, tak jde úplně všechno. Ale musí se chtít nejenom vám, ale i těm okolo. A já mám to štěstí, že mám obrovskou podporu odevšad, takže to jde,“ uzavírá Kateřina, zdali se i s rodinou dá dělat vrcholový sport.

autoři: Jan Blažek , jsu
Spustit audio