Vrátili jsme se k jednacímu stolu, říká o sporu s Ledeckou šéf svazu lyžařů Čeřovský

Ester Ledecká se rozhádala s českým lyžařským svazem. Skutečně hrozí, že  bude závodit za jinou zemi, než je Česká republika? „Jsem rád, že jsme se vrátili k jednacímu stolu, a v podstatě jsem rád i za dohodu, že nadále kauzu nebudeme řešit v rámci mediálního prostoru,“ říká generální sekretář Českého svazu lyžařů Jakuba Čeřovského.

Za působení Čeřovského se zatím nestalo, jak sám říká, že by některý z reprezentantů smlouvu neuzavřel. „Nakonec jsme se vždy dohodli, a pevně věřím, že se dohodneme i nyní,“ říká.

Pravidla mezinárodní lyžařské federace jsou podle něj nastavené tak, aby nedocházelo k situacím, kdy by reprezentant závodil za jinou zemi – je nutné mít občanství dané země, za kterou chce závodit, a také mít tam dva roky adresu před tím, než podá žádost.

Připomíná také, že alpské lyžařské sporty jsou finančně náročné – jde o disciplíny, které se nedaří plnohodnotně zajistit v rámci svazu lyžařů narozdíl od klasických disciplín.

Čtěte takéSmlouva mezi Ledeckou a svazem stále není podepsaná. Na kompromisu se strany neshodly

„Chápu, že každý rodič, který musí platit finanční prostředky, tak by byl hrozně rád, kdyby nemusel, a kdyby mu svaz, potažmo stát umožnil ten sport mít stoprocentně zabezpečený,“ dodává.

Nedá se také podle něj říci, že by lyžařský svaz měl z Ester Ledecké finance, odměny za umístění v závodech jdou závodníkům. Další kapitolou jsou ale sponzorské peníze – podle dohody by určitá část reklamní plochy na závodní kombinéze Ledecké měla připadnout právě jí.

Tuto dohodu ale nechce Čeřovský komentovat, připouští ale, že nějaké příjmy svazu plynou. „Jsou to naše plochy, takže by tam měly nějaké příjmy být,“ dodává.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio