Volby 2002: Pohled do Jihomoravského kraje

16. květen 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Pohled do jednotlivých krajů v souvislosti s nadcházejícími volbami do Poslanecké sněmovny. Tentokrát se budeme věnovat kraji Jihomoravskému. Ten je třetím nejlidnatějším krajem v ČR. Podle účasti voličů si proto Jihomoravané vyberou do parlamentu 22 až 24 svých zástupců. Ti se mohou rekrutovat z celkem 22 objektů. Co tady budou muset řešit, a co obyvatelé toho regionu už nepálí, shrnuje ve své pohlednici z jižní Moravy Regina Květoňová.

Jihomoravané se těší dobrému zdraví. V průměru se dožívají ženy 79 let, muži pak 72 let možná také pro to, že je o ně dobře postaráno. Na jednoho lékaře tady připadá 1 805 lidí starších 19 let, což je druhé místo v zemi. Metropole Jihomoravského kraje, město Brno, je významným centrem vzdělání. Je tam 8 vysokých škol a dvě jsou soukromé. Z toho může vyplynout nadprůměrná vzdělanostní úroveň, kterou zjistili statistici.

I když lidé s vyšším vzděláním obvykle hledají práci snadněji, překvapivě je na jižní Moravě vysoká nezaměstnanost, potvrzuje Dagmar Pospíšilová z krajské pobočky Českého statistického úřadu v Brně. "Ke konci roku 2001 bylo v evidenci úřadu práce evidováno více jak 55 000 uchazečů o zaměstnání. Míra nezaměstnanosti tam dosáhla 9,7 procenta. Vyšší nezaměstnanost evidujeme zejména v jižních částech kraje jako jsou okresy Hodonín, Břeclav a Znojmo," uvedla.

Kdo nemá problém najít práci, toho možná trápí nízký plat. Pokračuje opět Dagmar Pospíšilová. "Podle předběžných výsledků dosáhl průměrný plat zaměstnance v Jihomoravském kraji 13 080 korun, což je ve srovnání s republikovým průměrem téměř o 1 600 nižší výdělek."

Zemědělství je prioritou jihomoravského kraje. Pyšní se třeba tradici a nadprůměrnou úrovní zemědělské výroby, zejména ve vinařství, ovocnářství a zelinářství. Ale zemědělský sektor má i svoje slabiny, těmi jsou nedořešené vlastnické vztahy k půdě. Řada zemědělských podniků se potýká s hospodářskými problémy.

Před vstupem do EU bude nutné vysadit množství vinic, říká zástupce hejtmana Jihomoravského kraje Antonín Kment. "Dvaadevadesát procent rozlohy všech vinic v ČR je na území Jihomoravského kraje. Představuje to v současné době asi 11 000 ha toto množství, které je 50 % spotřeby, takže je tady snaha o zdvojnásobení výměry vinic tak, aby jsme byli schopni pokrýt svou spotřebu. Já osobně se domnívám, že se nám podaří vysázet 5 - 6 000 ha do doby vstupu do EU, pokud se nepodaří vyjednat na přechodné období na rozšíření plochy vinic."

V průmyslu nebyla dokončena restrukturalizace. Chybí silné, ekonomické subjekty. Celkem je ale v Jihomoravském kraji 13 průmyslových zón. Tou největší a nejvýznamnější je tzv. Černovická terasa v Brně. Do budoucna by se měla rozkládat až na 800 ha. Investoři ovšem nechtějí svoje aktivity směřovat například na Znojemsko, kde je problém s dopravní dostupností.

Jižní Moravě chybí také expresní silniční spojení s Vídní a městu Brnu pak vnější silniční okruh. Přesto je tento region relativně bezpečným místem. Kriminalita je jedna a nejnižší v ČR, s výjimkou Brna. Většina okresů je pod celorepublikovým průměrem. Loni bylo spácháno necelých 50 000 trestných činů, což je nejméně za posledních 5 let.

Jižní Morava je také známa svojí religiozitou. Podle předběžných výsledků posledního sčítání lidu se k víře přihlásilo 34 % respondentů, čímž si ale tento region překvapivě vydobyl až třetí místo za Zlínským krajem.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura .

autor: rek
Spustit audio

Více z pořadu