Voláme všechny Čechy! 75. výročí vypuknutí Pražského povstání si Radiožurnál připomněl speciálním vysíláním

Nová rozhlasová hra, speciální host, projevy ústavních činitelů, rekonstrukce klíčové hodiny bitvy o rozhlas a rozhovor s prezidentem. Úterní vysílání na Radiožurnálu připomněl události, které před tři čtvrtě stoletím vedly k pádu fašistické nadvlády v Československu.

Co vás v úterním vysílání Radiožurnálu čeká?

  •  9.05  Premiéra dokudramatu Odvaha se nehodí. Napsal Petr Dudek, režie Lukáš Hlavica.
  •  9.35  Hostem Lucie Výborné bude historik Pavel Žáček.
  • 12.10 Projevy ústavních činitelů k 75. výročí bitvy o rozhlas a konce 2. světové války.
  • 12.30 Voláme všechny Čechy - rekonstrukce klíčové hodiny bitvy o rozhlas.
  • 17.05 Rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem.

Bitva o rozhlas trochu jinak

Speciální program na Radiožurnálu otevře premiéra rozhlasového dokudramatu Petra Dudka nazvaného Odvaha se nehodí. Hra o tom, jak někdy velké dějiny odplácejí svým protagonistům, poodkrývá zákulisí bitvy o rozhlas.

Čtěte také

Přibližuje spory o to, kdo má mít bezprostřední vliv na to, co Československý rozhlas vysílá – jestli Česká národní rada, nebo vojenské velitelství. A také se ptá, zda a v jaké podobě měl rozhlas přijmout pomoc vlasovců.

Dokudrama Odvaha se nehodí poslouchejte na Radiožurnálu od 9.05.

Květnové povstání očima historika

Jak se rodilo květnové povstání v Praze a jakou roli v něm hrála bitva o rozhlas? Byly oběti na životech z jara 1945 nevyhnutelné? Jak velké bylo nasazení Pražanů v boji o svobodu a co se odehrávalo v pozadí?

Také na to se po půl desáté Lucie Výborná zeptá svého speciálního hosta, historika Pavla Žáčka.

Český rozhlas si připomíná 75 let od konce 2. světové války

Vzpomínky nesmí vyblednout

Polední vysílání Radiožurnálu bude věnované vzpomínkám veteránů a pamětníků a promluvám představitelů našeho kulturního i politického života.

Slavnostní projevy zahájí generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral, dále se připojí předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil, předseda Poslanecké sněmovny PČR  Radek Vondráček, předseda Vlády České republiky Andrej Babiš, velvyslanec Slovenska v Praze Peter Weiss nebo primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Čtěte také

Voláme všechny Čechy

5. května 1945 před 12. hodinou vtrhly do budovy rozhlasu v Praze na Vinohradech ozbrojené jednotky SS, aby vypnuly české vysílání, které od rána znělo éterem.

Jakmile si mužů všiml hlasatel Zdeněk Mančal, hned zhasl světlo a do mikrofonu mluvil česky jen v šeru, aby na sebe neupozornil. Tak začaly události, které se do historie zapsaly jako bitva o rozhlas.

Průběh klíčové hodiny této bitvy připomene ve vysílání přesně po 75 letech její rozhlasová rekonstrukce. Poslouchejte Radiožurnál od 12.30.

O výročí konce války s prezidentem

Speciální vysílání uzavře rozhovor Jana Pokorného s prezidentem Milošem Zemanem, který bude od 17.05 zvláštním hostem Dvaceti minut Radiožurnálu.

Spustit audio

Související