Vlastnění střelné zbraně? Většina Čechů je pro zpřísnění regulace a povinné psychotesty, ukázal průzkum

19. leden 2024

V neděli to bude měsíc od tragické střelby na filozofické fakultě. Jak Češi hodnotí zásah policie? Jsou pro zavedení bezpečnostních opatření? Agentura Median vypracovala pro Radiožurnál bleskový průzkum. „Češi převážně souhlasí, že zásah byl adekvátně rychlý a profesionální. Proti je 17 procent. Nadprůměrně často souhlasí obyvatelé Prahy, tedy ti, kteří ho měli téměř před očima. Velmi často souhlasí studenti, tam je to až 9 z 10,“ přibližuje Ivan Cuker, sociolog Medianu.

Diskutuje se o zavedení bezpečnostních opatření – jako třeba rámů u vstupu do veřejných budov. Jsou lidé pro?

Lidé souhlasí s tím, že bychom měli bezpečnostní opatření zavádět ve veřejných institucích, jako jsou školy nebo nemocnice. Tři z pěti dotázaných říkají, že i na úkor omezení osobního soukromí by si nějaká taková opatření přáli. Více než třetina je proti.

Nejčastěji si lidé přejí systém varovných SMS zpráv. Více než 80 % si přeje dostat SMS zprávu v případě, že se nachází v místě, kde k takové situaci dochází. Největší míra neshody byla v otázce zavádění bezpečnostních rámů ve veřejných institucích. Souhlasí s nimi 52 procent. Méně často souhlasí podnikatelé.

V bleskovém průzkumu odpovídalo více než 1000 respondentů starších 18 let.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související