Vláda projedná novelu insolvenčního zákona. Oddlužování již nemá být výnosným byznysem

16. březen 2016

Vládní koalice se vrátí k debatě o změně pravidel pro insolvenční řízení. Novelou zákona chce ministerstvo spravedlnosti zamezit šikanózním návrhům i tomu, aby oddlužování lidí bylo výnosným byznysem. Soudy totiž opakovaně upozorňují, že některé agentury žádají po dlužnících tisíce korun za nesmyslné a nepoužitelné rady.

„Bral jsem si půjčky, když jsem potřeboval a když mi ji dali. Naskakovalo to a naskakovalo, a najednou tam bylo tolik peněz,“ popsal svůj příběh před časem pan Václav.

I on narazil na oddlužovací agenturu, se kterou nebyl spokojený. To by měla novela insolvenčního zákona změnit.

„Insolvenční návrhy by za dlužníky měli sepisovat pouze advokáti, notáři, insolvenční správci, případně občanské poradny, a to za regulovanou cenu maximálně 5000 korun. Tu ale dlužník nebude muset vůbec platit. Bude uhrazena z prvních splátek v oddlužení,“ říká místopředseda Krajského soudu v Českých Budějovicích Zdeněk Strnad.

Podle náměstka ministra spravedlnosti Michala Fraňka by měla nová pravidla pro insolvenci také víc chránit firmy před šikanou:

„Soudy budou mít jaksi mnohem větší možnost posoudit, zda tento návrh vykazuje nějaké vysoce nestandardní znaky. A tím pádem i do jisté míry pozdržet uveřejnění návrhu na konkurz té cílové společnosti.“

Novela by také měla zvýšit dohled nad insolvenčními správci.

autor: jac
Spustit audio