Vítkovice táhne především skvělý brankář Stezka. V semifinále jsou zaslouženě, míní Procházka

28. březen 2023

Hokejová extraliga už zná tři semifinalisty. Kdo doplní Pardubice, Hradec Králové a Vítkovice mezi elitní čtyřkou? Rozhodnout může už dnešní šestý duel mezi Třincem a Spartou. Co od zápasu ve Werk Aréně očekává Martin Procházka? Co si myslí o vulgaritách, které se snášely na střelce vítězného gólu Vítkovic Petera Muellera v Brně? Jak pečlivou přípravu před zápasy má reportér Petr Kadeřábek? Poslechněte si Čistou hru a od 17. hodin si užijte pořad S mikrofonem za hokejem.

Ze čtvrtfinálových sérií zbývá dohrát duel mezi Spartou a Třincem, kde Oceláři vedou 3:2 na zápasy především díky skvělým výkonům brankáře Ondřeje Kacetla. Mohou mít hráči Sparty v hlavách, že proti nim stojí démon?

Může to tak být, ale když vidím rozhovory s hráči Sparty, tak oni neřeší tolik Kacetla, ale spíše sebe. Vytvoří si spoustu gólových příležitostí, většinou Třinec přestřílí, ale chybí mi tam moment překvapení. Přesilovky hrají stejně a v dnešním utkání to musí změnit, aby Oceláře něčím překvapili.

Posluchač Aleš Procházka: Vadí mi vulgarismy na hokeji a nenávist brněnských fanoušků k Peterovi Muellerovi. Co na to říká Martin Procházka?

Taky mi to vadí, kazí to hokej, protože na stadiony chodí i rodiny s dětmi. Je těžké proti tomu něco dělat. Pustíte fanoušky na stadion, sice je tam sedmdesát procent těch slušnějších, ale kazí to nějaké jádro, které přijde se sprostými i rasistickými nadávkami. Mueller si to určitě nezaslouží, odváděl dobrou práci v Kometě, nyní ji odvádí ve Vítkovicích a že se radoval po vítězném gólu, je úplně normální a patří to k tomu. Fanoušci by to měli respektovat a uznat. Byl bych rád kdyby agresivita z českých stadionů vymizela.

Martine, výhoda Petera Muellera je asi v tom, že moc nerozumí tomu, co se křičí na tribunách, ne?

Myslím si, že rozumí moc dobře. Sice je play-off, ale úcta k hráči by tam určitě měla být, navíc když pro Kometu v minulosti tolik udělal.

Myslíš si, že existují hráči, kterým nenávist fanoušků naopak pomáhá k lepším výkonům?

Jsou to profesionálové a podle mě moc neřeší, kdo co na ně pokřikuje. Nejsem si jistý, že by mně někdy pomohlo to, že mi někdo nadává (smích). Je lepší to všechno vypnout z hlavy.

Vítkovice se po 12 letech dostaly do semifinále play-off. Kam až to můžou letos dotáhnout?

Skvěle se připravily i na play-off, mají výborně poskládaný tým v čele se skvělým brankářem Alešem Stezkou. Mezi čtyřmi nejlepšími jsou rozhodně zaslouženě. Dnes mám vyplňovat anketu třiceti nejlepších hráčů sezony a rozhodně tam právě Stezka bude.

Čtěte také

Petře Tomášku, kolik stojí v play-off vstupenky na zápasy hokejové Sparty?

Do dolního prstence to proti Třinci stálo 630 korun, což mi na zápas proti mistrovi ligy Třinci přijde adekvátní. 

Martine, líbí se ti dosavadní průběh play-off nebo jsi očekával víc?

Za mě skvělá úroveň, play-off tomu dalo ještě větší grády. Všichni si to užívají, skoro všechny zápasy jsou vyprodané, což mě těší, že se to po covidové době vrátilo do starých dobrých kolejí.

Posluchač Ivo: Martine, co by jste změnil ohledně mediálního využití hokejové extraligy?

Vůbec by mi nevadilo, kdyby toho hokeje bylo pro fanoušky ještě více. Jednotlivá kola by se klidně rozházely, došlo by k úpravě termínové listiny a hrálo by se klidně každý den. 

Posluchač Ivo: Když by byla možnost výběru, tak by Martin Procházka byl spíše posluchač nebo divák hokejového utkání?

Poslech hokeje má svoje kouzlo a nádech, zvlášť pokud komentátor umí přenést posluchače přímo do děje a emoce při gólech nebo vypjatých momentech jsou velké. Pořad S mikrofonem za hokejem si pamatuji z dětských let a i nyní, když cestuji v autě cestou na zápas, tak si ho pustím.

Ohledně Sparty se v play-off mluví každý rok o čekání na mistrovský titul. Škodí to Spartě?

Je to Sparta, takže se tomu nevyhne. Tlak je na ně permanentní, ale nemyslím si, že by to tak řešili. Sparta dokáže každý rok vytvořit tým, který je schopen usilovat o titul. Spíše se musí dobře připravit na týmy, které proti nim vždy nastoupí.

Co podle tebe potřebují slyšet hráči Sparty od trenéra Hořavy před šestým čtvrtfinálovým zápasem, kdy mají nůž na krku?

Já bych se snažil hráče dostat do klidu, dodat sebevědomí a podpořit týmovost. Není to jen o práci trenéra, ale i asistentů.

Jak tipuješ výsledek dnešního zápasu mezi Spartou a Třincem?

Nepřekvapilo by mě, kdyby tam Sparta vyhrála a rozhodlo se až v sedmém zápase. 

Ve studiu vítáme hokejového reportéra Petra Kadeřábka, který dokáže mluvit klidně dvě hodiny bez přestávky. Petře, ale někdy se dostaneš k zápasům, kdy není moc o čem povídat, ne?

Vždy je o čem povídat. Na ledě se pořád něco děje, jednou jsme s Pavlem Petrem komentovali výměnu plexiskla, což trvalo asi 22 minut. Šlo o sklo nad vrátkami u střídačky, kdy ho vymlátil Karel Rachůnek s Arťuchinem, na což si mnozí určitě pamatují. Tam jsem si zakomentoval i to, jak se používá elektronické i manuální nářadí a radil jsem jim, aby si vyměnili akumulátorový zdroj do vrtačky, aby to šlo rychleji.  

Patří hokej mezi jednodušší nebo těžší sporty na komentování?

Každopádně je nejrychlejší, někdy je to výhoda, jindy nevýhoda. Není to tak náročné na přípravu, protože se nesmí bát to zahodit, občas se naskytne nějaká situace, kterou nečeká. 

Petře, jak probíhá tvoje příprava na hokejové utkání z pozici komentátora?

Vezmu si tužku a papír, napíšu si sestavy velkými písmeny, protože se svou stařeckou slepostí už nevidím soupisky, které vydá pořadatel. Přepíšu si je tak, že si navrch dám brankáře, následně obránce a útočníky. Řadím to podle čísel, protože se to rychleji hledá. U národního týmu už to nepotřebuji, protože soupisku znám, ale vyznačím si poznámku kolik daný hráč na šampionátu už dal gólů a asistencí. Soupeře si samozřejmě pečlivě připravím a jsem i klidnější, když to nepoužiji.

Nějaký jazykolam u hokejistů?

Měl jsem velké obavy, když hrála poprvé na mistrovství světa Francie a v soupisce bylo jméno, které se nevešlo. Bylo tam asi čtrnáct písmen. Manželka umí výborně francouzsky, takže mi to přeložila a byl to Ekefej, ten hrál krásně (smích). 

Co dělá hokejový reportér, který si potřebuje během přímého přenosu odskočit?

Nesmí. Před výkonem je potřeba se vyprázdnit.

Mnoho posluchačů si zvyklo na komentátorské duo Kadeřábek - Kuna. Co vás tak propojuje?

S Františkem si sedíme dlouho i lidsky, proto to pak zní, tak jak to zní. Jsme humorem naladěni na stejnou notu, posloucháme podobnou hudbu, máme rádi stejné pití.

Největší hokejový zážitek z pozice reportéra?

Mně se líbil světový šampionát v Bratislavě v roce 2011. V roli komentátora mi v paměti utkvěl zápas proti Rusku. Do Nagana byl můj největší zážitek v roce 1985 na mistrovství světa v Praze, kdy jsem fandil na tribuně a slavil, když dal tehdy Jiří Šejba hattrick.

Co Martin Procházka říká na častý posun brankové konstrukce z předepsaného nastavení v šestém čtvrtfinálovém zápase mezi Vítkovicemi a Brnem? Má reportér Petr Tomášek recept na to, jak vymýtit z hokejových stadionů vulgarismy fanoušků? Jak moc se posluchač Braňo baví vyřazovací fází hokejové extraligy? Jaké zkušenosti má Petr Tomášek s komentováním hokejových duelů?

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
autoři: David Nyč , rej
Spustit audio

Související