Jan Stránský v Čisté hře: Do zápasu nastupuji a mám tři různé velikosti hokejek

14. březen 2023

V hokejové extralize vrcholí předkolo play-off a v něm už dohráli hokejisté Mladé Boleslavi. I proto se do pořadu Čistá hra připojil i útočník Jan Stránský, který se vyjádřil i k situaci, kdy při pozápasovém rozhovoru hokejista Liberce Oscar Flynn musel snášet spršku nadávek od fanoušků Plzně. Kolik je vystudovaných vysokoškoláků v hokejových kabinách? Co Martin Procházka říká na nedohraný úvodní zápas předkola mezi Olomoucí a Vary? Poslechněte si celou Čistou hru.

Hned zpočátku se spojíme s Janem Stránským, který je rodákem z Plzně, za kterou hrál, ale působil i v Liberci, se kterým vyhrál titul. Série mezi Plzní a Libercem pro vás musí být docela zajímavá nebo ne?

Určitě. V obou mužstvech jsem působil tři sezony. S Libercem jsem vyhrál titul a v další sezoně jsme se dostali do finále, kde jsme prohráli s Kometou. 

Martine, kdo je v tvých očích favoritem pátého rozhodující zápasu předkola play-off mezi Plzní a Libercem?

Série mě překvapuje. Čekal jsem, že Liberec sérii zvládne jednoznačně, ale Plzeň je hodně bojovná. Překvapilo mě druhé utkání v Liberce, které Plzeň vyhrála 6:0. Poslední zápas bude o pár chybičkách, velké bojovnosti a bude záležet i na tom, jak to zvládnou rozhodčí, protože série je hodně vypjatá.

Jene, na koho by jste vsadil?

Víme, jak je Liberec silný na domácím hřišti, takže si myslím, že poslední bod urvou Tygři.

Jene, s Mladou Boleslaví už máte konec sezony po vyřazení od Komety Brno. Už to přebolelo?

Zatím je to čerstvé. Dochází k nějakému vyhodnocení sezony. I podle toho, jak se vyvíjela sezona, tak jsme podali v sérii dobrý výkon a byli jsme pro Kometu rovnocenným soupeřem.   

Co vás v nejbližších dnech čeká?

Ještě nás čeká nějaké sezení s trenéry a vedením klubu. Jako hráči budeme postupně chodit na meetingy a skončí to asi o víkendu. 

Čtěte také

Martine, kam ty jsi vyrazil jako první, když jsi měl obvykle po sezoně?

Když jsme dohráli poslední zápas, tak jsme většinou měli dva, tři dny volno. S hráči a trenéry jsme měli ukončení sezony a to bylo hodně akční. Samozřejmě záleželo na tom, jak sezona dopadla. Standardně se řešilo vyhodnocení, nastínily se plány do další sezony. Nevím, jestli v dnešní době chodí kluci po posledním zápase zapařit a sednout si na pivo, nebo je to ještě čeká..

Honzo, už byla pařba?

Jo, už jsme byli zapařit. Sice to byla neděle, takže to nešlo vzít za ty správné saze, jak by to mělo být. Nějaké pivo bylo, ale velká akce ještě přijde.  

Budete se dívat na pokračování hokejové extraligy nebo už nechcete letos hokej vidět?

Extraliga je hodně kvalitní letos, takže se určitě budu dívat. Jsem zvědavý na zápas Sparty a Pardubic především. 

Pánové, asi jste zaznamenali rozhovor Oscara Flynna po čtvrtém zápase mezi Libercem a Plzní, kde ho narušil svými vulgárními výrazy jeden z fanoušků. Hráč Liberce na to v závěru reagoval. Byla reakce hokejisty správná?

Martin Procházka: Situace je těžká. Pokud dělá hráč rozhovor pro Českou televizi, tak by tam měly být podmínky, aby tam nebyl žádný přístup pro fanouška. Mě se to nelíbilo, že tam začal fanoušek pořvávat. Vím to sám, jak je těžké dávat rozhovory. Oscar tu situaci ještě ustál slušně. Mohl se do fanouška pustit mnohem dřív a dopadlo by to hůř.

Jan Stránský: Pochopení mám pro Oscara, protože už se mi to také stalo během kariéry při rozhovoru. Ten vulgarismus už byl za čárou. Dívají se na to děti. Oscar to měl těžké, byl plný emocí, z herního hlediska řešíte soupeře, s kterým na sebe pořváváte a pak se máte soustředit na rozhovor do televize a slýcháte tam tyto věci. Oscar se neměl vyjadřovat vulgárně, ale je těžké to v daný moment ukormidlovat.

Vám se stalo něco takového také při televizním rozhovoru?

Myslím, že se mi to stalo také v Plzni. Jinej kraj, jinej mrav. Myslím, že to bylo v loňské sezoně, kdy jsem tam přijel v dresu Mladé Boleslavi. Já jsem ale na Plzeň vždy připraven. Emoce jsou, fanoušci vždy fandí naplno svému týmu, ale těmhle situacím by se mělo vyvarovat.

Jene, je pravda, že jste na oslabení používal speciálně delší hokejku?    

Je to pravda. V současnosti už je toho víc. Já do zápasu nastupuji a mám tři různé velikosti hokejek. 

Jaké jsou rozdíly mezi hokejkou na přesilovku, oslabení a řekněme té standardní?

Dospěl jsem k tomu, protože jsem hrál přesilovku ve středu a se standardní hokejkou jsem byl pořád zablokovaný a nemohl se dostat ke střele. Pořád jsem zkracoval až jsem dosáhl optima, kdy jsem byl schopný zakončovat kotouče, které na mě chodily. Už mi to zůstalo.

Hokejka na oslabení je konstruovaná tak, aby se soupeři lépe vypíchl puk?

Ono to není zas o tolik, jedná se o pár milimetrů, maximálně centimetr. Mělo to pro mě přínos v tom, že jsem se dostal dřív k puku v tom rozsahu. Lépe jsem vypichoval puk a dostával ho do středního nebo útočného pásma.

Čtěte také

Rád bych se zastavil u tématu ohledně vysokoškolského studia. Jene, čím se můžete pochlubit?

Je to určitě velká práce mých rodičů, kteří se mě snažili drtit po studijní stránce a nechtěli to nechat jen na hokejové kariéře. Když jsem se vracel po sezoně z Kanady, tak jsem se přihlašoval na Pedagogickou fakultu v Plzni. Vystudoval jsem prezenčně bakalářské studium při kariéře. Sled událostí byl takový, že jsem přešel s hokejem do Prahy, kde jsem působil ve Slavii. Magisterské studium jsem dodělával na Fakultě tělesné výchovy a sportu v Praze. Dělal jsem to hlavně kvůli trenérské licenci. Hokej je věc, kterou dělám od dětství a nejvíc jí rozumím. Už pomáhám, jak v Boleslavi, tak v Turnově v trénování s mládeží.  

Máte nervy na trenéřinu, jo?

Na druhou stranu on se tam člověk vyklidní, protože se můžu trošku vyřvat na rodiče a malé hráče a přijdu v klidu do naší kabiny. Nemusím pak mít žádný spoušteč na kluky v kabině.

Budete přísný trenér nebo spíše ten, o kterém se bude hovořit tak, že se s ním dá domluvit?

Držím se hesla cukr a bič.

Jak velký je rozdíl v kvalitě ledu, když se hraje první a třeba poslední minuta třetiny?

Jak se říká, když je to nablejskané, tak je to nádhera hned od začátku. Puk krásně lítá a dobře se na tom jezdí. S přibývajícími minutami už je tam více sněhu, bruslí se třeba stejně, ale puk už tak dobře nelítá. Když jede hráč trestné střílení a je minuta do konce třetiny, tak se mu radí, aby nedělal žádnou kličku a prostě střílel. Proto i po prodloužení začala dělat rolby tři, čtyři pruhy, aby byl led na nájezdy čistý.  

Co si Martin Procházka pustí za muziku, když má volnou chvíli nebo cestuje autem?

Poslouchám samozřejmě Radiožurnál Sport. 

Jsou souboje na ledě během play-off vyhecovanější?

Samozřejmě. Základní část je důležitá, ale play-off je úplně jiná soutěž. Je to vidět i v sérii Liberec - Plzeň. Málokdo asi čekal, že bude Plzeň Tygry tak trápit. Je to o dohrávání soupeřů, popichování. Velký rozdíl je to i pro rozhodčí, protože najednou musí pískat trochu jinak, hráči mají určité návyky a v play-off se musí nastavit nějaký metr, který se bude držet. Pro fanoušky je to nejhezčí část sezony.

Vybavuješ si soupeře, který se ti během aktivní kariéry v celé sérii dostal pod kůži?

Byla to třeba Plzeň, která o našem prvním kladenském útoku věděla, jak hrajeme a šla do nás víc. Byli jsme na to ale připravení. Vítkovice o nás také věděly, že pokud by zmasakrovali první útok, tak budou na koni. Často nasazovaly proti Paterovi na buly Romana Šimíčka. Byli jsme kamarádi, třeba v reprezentaci, ale jak se hrálo v play-off tak jsme si nedali nic zadarmo. 

Jakou fotografii pořídil reportér František Kuna hokejistovi Stránskému při tehdejších oslavách mistrovského titulu? Martin Procházka měl během kariéry pořád stejnou hokejku? Jak dopadl při vysokoškolských studiích olympijský šampion z Nagana? Řídil někdy rolbu? Proč se Procházkovi nelíbí popichování extraligových týmů na sociálních sítích?


Každý hrací den extraligy si užijte v pořadu S mikrofonem za hokejem. Uslyšíte reportéry Radiožurnálu Sport, kteří vás budou informovat o všech zápasech play-off.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
autoři: David Nyč , rej
Spustit audio

Související