Víte, jaký je rozdíl mezi 30% a 45% sýrem?
Rozdíl je hlavně v jakosti. Sýr se skládá z vody, tuků, sacharidů, bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Procentuální údaj u sýra uvádí množství tuku v sušině.
Sušinu tvoří všechny pevné částice v sýru, tedy asi dvě třetiny jeho objemu. Údaj 30 procent tuku tedy neuvádí, že ve 100 gramech sýra najdeme 30 gramů tuku. Udává, kolik najdeme tuku v sušině.
Jestliže je sušiny 50 procent, po jednoduchém výpočtu zjistíme, že na 100 gramů takového sýra Eidam připadne 15 gramů tuku. U 45procentního eidamu stejné váhy, který má sušiny 56 procent, připadá 25 gramů tuku.
Každý sýr má jiné množství sušiny a tuku v něm. Mezi sýry s nízkým obsahem tuku v sušině patří cottage sýry, naopak vysokotučné sýry mascarpone nebo smetanové sýry camembert obsahují až o 50 procent více tuku.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Benda: Doživotní cejch i za rvačku v hospodě? Podoba dětského certifikátu v současnosti neodpovídá právu
-
Havlíček: Tlačme, až obchodně vydírejme KHNP, jsou to naše peníze. ‚Jak na tureckém trhu,‘ reaguje Vlček
-
Hokejisté Komety Brno zvítězili na ledě Karlových Varů 1:0, po šesti letech postoupili do semifinále
-
Ferrari v reakci na Trumpova cla zdraží své vozy v USA. Cena některých modelů vzroste i o milion korun