Vhodné nápoje pro školáky

4. leden 2002
Pod kůži

Dítě by za den mělo vypít 1,5 - 2 litry tekutin. Pojem tekutiny si ale každý vykládá trochu jinak. Ředitelé některých základních škol v Brně se v dobré víře rozhodli pitný režim žáků řešit instalací nápojových automatů. Odborníci na výživu ovšem bijí na poplach. Děti by měly pít vodu, nápoje blízké vodě nebo slabé čaje.

Je tomu jen několik týdnů. Dětský parlament na základní škole na ulici Vedlejší v Brně-Bohunicích si vybojoval nápojový automat. Mléko, které škola prodávala, ani čaj z jídelny dětem nechutnaly. Ředitelka školy Marie Káňová automatu podle svých slov několik let vzdorovala, nakonec ale podlehla. Spokojeny jsou podle ní děti i rodiče.

Marie Káňová, ředitelka ZŠ v Brně: My prodáváme mléko, to bereme už dva roky. Potom jsme prodávali taková ta dětská Fruka, ale mám pocit, že to je úplně stejně slazené jako ty Sprity a Coca Coly. A ty děti .. já jsem tomu stále vzdorovala a říkala jsem, že to stačí. Ale oni si to opravdu vyžádaly ty děti, tak jsem říkala, že nebudeme jediná škola, že je to tady v okolí běžné a tak jsem jim vyhověla.

Dětští lékaři ovšem varují. Pitné režimy se deklarují na základě přirozené vody. Tzv. amerikanizované nápoje by měly podle Jaroslava Utěšeného z Výživového týmu Dětské fakultní nemocnice Brno tvořit jen chuťové dodatky k pitnému režimu, a to hlavně kvůli vysokému obsahu cukru.

Jaroslav Utěšený, Dětská FN Brno: Ty koncentrace jsou tam tak vysoké, že například v litrové Coca-Cole je nálož cukru taková, že u dvacetikilového dítěte naplňuje až 10 % jeho energetické potřeby za den. Umíte si představit, když to dítě si hlad zažene tímto způsobem, o kolik zredukuje potom přirozenou stravu a tím pádem i dodávku všech živin, které potřebuje. A pak je to největší problém samozřejmě fosfor, který je v Coca-Cole v takové koncentraci, že ten litr pokryje až 30 % potřeby toho člověka fosforu. A přitom se ví, že přirozená strava má toho fosforu spíše nadbytek. To je problém spíše Coca-Coly, Fanty a tak dále. Problém uměle přibarvovaných tekutin je v tom, že tuto tekutinu může vypít člověk, který neví o tom, že je alergický a všechna tato barviva mohou být riziková pro to, aby se mu zhoršila jeho alergie.

Někteří ředitelé se sice snaží sortiment nápojů v automatu ovlivnit, často ale pouze podle svého laického úsudku.

Ředitelé některých základních škol: My tady máme nápojový automat, ale nejsou tam Coca-coly. Jsou tam ovocné nápoje nebo bublinková voda. Měli jsme tady automat, kde byla káva a nápoje pro dospělé, to jsme dali pryč. Jinak máme dvě studánky. Na každém pavilonu máme jednu s čističem na vodu, takže děti mají pitný systém tímto zajištěný, nebo si nosí z domova plastové láhve s čajem.

U nás je automat, který vydává krabičky s ovocnými šťávami. Cola není a nikdy u nás ani nebyla, ač se o to firma snažila. Já jsem tomu nebyla vůbec nakloněná. Víceméně mě přesvědčovali o tom, že to jsou nápoje upravené, že to není ta klasická Cola obsahující kofein a podobně.

Nikde žádná vyhláška neřeší, zda bych já se o tom měla radit s dětským lékařem. Děti se k těm automatům dostanou kdekoliv. Když vím, co jsou ty děti zvyklé z domova jíst a nejí pořádnou stravu .. Dokonce na mě tlačily ohledně úpravy nějakého jídla v jídelně. To jsem samozřejmě neustoupila, ale ohledně nápojových automatů, to mají snad všechny školy v Brně.

Ředitelka Marie Káňová hlavní problém vidí už v rodině.

Marie Káňová, ředitelka ZŠ v Brně: Pokud jsou ty děti vychované z domova na vodu, tak si to vůbec nekoupí. Ale protože ty děti jsou opravdu zvyklé na sladké pití, a já vím, že to není zdravé, to sladké pití, tak já jim v tom samozřejmě bránit nebudu. Já jsem jim říkala, že to není zdravé, ale oni říkají, že lepší je pít než nepít vůbec.

Gastroentrolog Jaroslav Utěšený dodává, že nevhodný stravovací režim je problémem takřka většiny společnosti.

Jaroslav Utěšený, Dětská FN Brno: To je otázka, se kterou neustále bojují zdravotníci. My vidíme následky, ale všechny ty začátky jsou na úrovni rodiny, v úrovni výchovy toho dítěte. My můžeme jenom apelovat a můžeme zasáhnout jenom druhotně. Neustále se upozorňuje na to, že většině chorob se dá předcházet právě prevencí. A nadváha z toho je právě to, čemu se dá předcházet způsobem stravování a hlavně přísunem cukru.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autoři: mkp , blč , spr
Spustit audio

Více z pořadu