Ve dvanácti letech má zkušenost s kouřením už třetina dětí

Normální je nekouřit, ale úplně běžné to ještě není. Mnoho kuřáků by se rádo svého zlozvyku zbavilo. Vzhledem k tomu, že kouření je opravdu závislost, přestat kouřit lidé většinou sami nezvládnou. Jak na to a kde kuřákům pomohou, poradila Jarmila Greplová z České koalice proti tabáku.

Řada kuřáků se své závislosti určitě chce zbavit. Možná je i celá řada rodičů, kteří svého potomka přistihli s cigaretou. Chystáte nějaké speciální akce na Světový den bez tabáku?

„Přichystali jsme informační stánek na náměstí Republiky v Praze. Tam budeme zdarma poskytovat konzultace v odvykání kouření. Kuřáci si také budou moci nechat změřit hladinu oxidu uhelnatého ve výdechu, což ukazuje na zatížení krevního oběhu.

Máme připravené i akce pro děti. Ty si u nás mohou namalovat speciální nekuřácké krabičky, vyluštit si luštěnky a můžou se podívat na chemikálie, jaké jsou v cigaretách.

Poradit se samozřejmě mohou přijít i nekuřáci. A pro všechny kuřáky jsme připravili speciální odměnu – nekuřáckou krabičku, kterou vymalovaly děti z pražských základních škol. Je to takové poselství, symbol toho, jak nekouřit, jak odvykat.

Krabičky jsou opravdu krásné. Všichni kuřáci tedy dostanou takovou drobnou odměnu, když se k nám přijdou poradit.“

Kolik náctiletých a v jakém věku už má svou první cigaretu za sebou?

„Věk první cigarety bohužel neustále klesá, a to nejen v České republice, ale celosvětově. U nás je to přibližně deset let, to znamená dítě ve třetí třídě. To je věk, kdy děti začínají s cigaretou poprvé experimentovat. U dvanáctiletých už má svoji první cigaretu za sebou zhruba třetina.

Když se podíváme na skupinu šestnáctiletých, tam už si kouření vyzkoušelo osmdesát procent. Zhruba polovina z nich už jsou pravidelní kuřáci.“

Za jak dlouho si tělo vypěstuje na cigaretu návyk?

„To je velmi individuální. Hodně záleží na věku. Nejhorší je, pokud začne kouřit dítě, protože u něj například v deseti letech stačí, aby kouřilo jedenkrát týdně. To už je dostatečná dávka nikotinu k tomu, aby se u něj vytvořila závislost. Čím dřív dítě začne kouřit, tím hůř se mu pak v dospělosti odvyká. Úspěšnost je potom mnohem nižší.“

Existuje nějaká bezplatná poradenská telefonní linka, kde poradí odborníci nejen v rámci Světového dne bez tabáku?

„Česká koalice proti tabáku ve spolupráci s Centrem prevence provozuje linku pro odvykání kouření. Linka je za snížené hovorné a je v provozu každý všední den od 14 do 18 hodin. Číslo je 844 600 500 a kuřákům v otázkách odvykání velmi rádi poradíme. Jednak pokud jde o motivaci a pak taky to, jakým způsobem se dá odvykat.“

autor: dkf
Spustit audio