Vakcinace je nejefektivnější způsob jak dlouhodobě zastavit šíření epidemie

25. leden 2021

Od 15. ledna se mohou proti covid-19 nechat naočkovat zejména senioři a zdravotníci, kteří zajišťují krizovou připravenost zdravotního systému. Podle Jana Duždy, krajského koordinátora Efektivní podpory zdraví, který působí ve Státním zdravotním ústavu, je vakcinace nejefektivnější způsob jak dlouhodobě zastavit šíření epidemie u nás i ve světě.

„Ohledně očkování panuje určité nedorozumění a klienti mají strach z vedlejších účinků. Mají ale jen jeden zdroj informací, media nebo Facebook, a chybí jim data přímo od odborníků,“ vysvětluje krajský koordinátor efektivní podpory zdraví Jan Dužda a dodává, že informace ohledně pandemie nebo očkování vakcínou proti onemocnění covid-19 předávají svým klientům s minimální prodlevou:

„Informace, které se k nám dostávají velmi rychle, zase distribuujeme dál. Informujeme naše klienty o tom, jak funguje očkovací látka, že nemá destruktivní následky. Jenže jsme na začátku a o to je to těžší.“

Podle Duždy někteří Romové patří mezi odmítače existence pandemie a nechávají se ovlivnit různými konspiračními teoriemi:

„Myslím si, že je to hodně individuální. Někteří starší Romové to vnímají jako potřebu chránit se, jiní tomu nevěří. Hodně to ale záleží na tom, v jaké sociální bublině se pohybují a do jaké míry mají přístup k informacím. Ten mají určitě mladší Romové.“

Masivní kampaň je nezbytná

Pracovníci Státního zdravotního ústavu informují klienty, kdy dostanou možnost nechat se na očkovat vakcínou proti koronaviru:

„My musíme přistoupit ke klientům tak, aby měli dostatek informací o očkování samotném. Pak je tu samozřejmě praktická část, čili kdy se naočkovat. Nyní jsou na řadě zdravotníci, pak jsou důchodci a teprve potom většinová populace. Naším úkolem je informovat lidi o tom, kdy na ně přijde řada a jaké má vakcína účinky.“

Podle Duždy by byla ideální masivní kampaň, která by lidi informovala o účincích vakcíny a důležitosti samotného očkování:

„Ideálně abychom to viděli všude, kde se pohybujeme – v televizi, v rádiu, v MHD, v čekárně u doktora. Stručné a výstižné informace. Potom se pochyby samozřejmě stírají. Pokud proočkujeme dvě třetiny obyvatel, očkování by mělo fungovat a koronavirus by se měl dostat do kontrolovatelné fáze.

autor: Rena Horvátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.