V USA je zbraní více než obyvatel. Letošní průměr jsou dvě masové střelby denně, říká autor knihy Amerika na mušce

23. říjen 2023

Američané považují zbraně za přirozenou součást života, říká reportér České televize David Miřejovský. V USA působil čtyři a půl roku, za tu dobu pokrýval spoustu témat, která se týkala zbraní. A tak vznikla kniha Amerika na mušce. „Američané by měli hledat celospolečenský konsensus jak dál, protože situace, která tam panuje, není dobrá, je třeba s ní něco dělat. Amerika skutečně v posledních letech neví jak dál,“ říká v souvislosti s problematikou držení zbraní v USA. 

  • Když jsem listovala vaší knihou Amerika na mušce, tak jsem přemýšlela o tom, proč jste se zaměřil na zbraně?

Čtěte také

Pro mě je to velké téma. Když jsem si procházel seznam, co jsem ve Spojených státech udělal, kolik živých vstupů a reportáží za čtyři a půl roku, tak mě překvapilo, jak moc témat mělo nějaký vztah ke zbraním. Kolik jsme tam pokrývali střeleb, šílených střelců ve školách, různých demonstrací. A vlastně i jak moc téma zbraní, zbraňových zákonů, jejich omezování mělo vliv na politické kampaně. Po čtyřech a půl letech jsem si téma potřeboval utřídit, a proto vznikla tato knížka.

V knize jste se věnoval hodně obětem, musel jste absolvovat obrovské množství bolesti a těžkých rozhovorů. Je něco, co je pro vás nezapomenutelné?

Je toho hodně. Několik zážitků mám ze školy v Parklandu, kde jsme natáčeli po tragické střelbě v roce 2018 krátce poté, co jsem do Spojených států přišel. Tam bylo evidentní, že se americká společnost mění, že mladá generace, ti, kteří patřili mezi oběti, chtějí změnu. A nakonec jí dosáhli – na Floridě hnutí mladých lidí donutilo místní republikánské politiky k zásadním změnám zákonů.

Takže je evidentní, že to jde, jenom před tím musí nastat nějaká krvavá střelba, která by donutila americké politiky ke změnám. Je otázkou, jestli se to podaří i na federální úrovni.

Vypadá to, že to je téma v Americe bezvýchodné, protože střeleb přibývá…

Je to tak, v letošním roce jsou v průměru dvě masové střelby denně, což je děsivé číslo. Dodneška si pamatujeme střelbu v Columbine před 25 lety, ale podobných střeleb za posledních pět deset let bylo podstatně víc. A obávám se, že těch nejděsivějších pět vyjmenujeme ve školách, především základních. Pamatujeme si je, protože tam bylo zavražděno obrovské množství malých dětí. Ale těch dalších střeleb je ve Spojených státech strašně moc.

Ozbrojují se Američané právě na to konto?

Ano. Mnozí lidé třeba v těch jižanských státech vnímají možnost vlastnit zbraň jako jedno ze základních práv zaručených ústavou. Tam se ozbrojují. Na severovýchodě by zase mnozí nejraději zbraně zakázali a mají pocit, že toto je cesta, jak se vypořádat se situací, která ve Spojených státech je a která skutečně není dobrá.

Kolik zbraní vlastně lidé v Americe vlastní?

Nevíme to úplně přesně, protože tam byl fenomén, kdy si člověk mohl objednat skládačku, ne ještě hotovou zbraň, a doma si ji složit. Tyto zbraně neměly výrobní čísla a nevím, kolik jich bylo v posledních letech prodáno. Nicméně po těch velice děsivých střelbách v posledních dvou třech letech politici přišli s tím, že tyto zbraně jsou zakázány nebo do budoucna budou mít výrobní čísla. Takže nějaká statistika bude. Nicméně kolik je ve Spojených státech zbraní? Více než obyvatel, to víme jistě.

Čtěte také

Jak je možné, že se ke zbraním dostanou lidé, kteří jsou psychicky nemocní?

Nemají žádný záznam, propadnou tím sítem zkoušek a prověřování před tím, než si mohou zbraň koupit. Další věc je, že v některých amerických státech, když si soukromníci prodávají zbraně mezi sebou, tak tam nejsou nutná nějaká prověřování. Takže lidé, kteří by se ke zbraním rozhodně dostat neměli, se k nim ve Spojených státech dostat mohou.

Kde se vzala v Americe tradice zbraní?

Vychází to z konce 18. století, kdy vznikl druhý dodatek, který garantuje právo Američanů ozbrojovat se. Pro Američany tento dokument, ale obecně celá ústava jsou posvátným dokumentem, mají to jako základ americké demokracie a nenechají si na to sáhnout. Byť je to text z konce 18. století, kdy zbraně byly mušketa nebo křesadlové pistole, ze kterých i ten nejlepší střelec vystřelil dvakrát za minutu. Dnes jsou naprosto běžně mezi Američany zbraně, které vystřelí desetkrát za sekundu.

Jakou roli v tom celém hraje zbraňová lobby?

Obrovskou. Ale jak říkám, je tam velká část americké společnosti, která skutečně vnímá zbraně, právo ozbrojovat se jako své základní právo. A ti rozhodně nechtějí, aby toto jejich právo bylo omezováno.

Co všechno musely některé rodiny vydržet poté, co jim střelec zabil děti? Poslechněte si celý rozhovor. 

autoři: Lucie Výborná , prh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.