V Omiši se staví replika slavné plachetnice

6. září 2003
Vysílání v Chorvatsku 2009

Replika staré lodi z éry Dubrovnické republiky se začala stavět v Omiši. Hotová bude za dva roky. Na severu chorvatského Jadranu žijí delfíni. Kdo chce, může si svého delfína adoptovat.

Městečko Omiš bude mít další turistickou atrakci. Řemeslníci začali pracovat na replice staré Dubrovnické galéry - slavné plachetnice z doby Dubrovnické republiky. Loď přijde na šest set tisíc eur. Pokud ji chcete vidět v plné kráse, vypravte se na dovolenou do Chorvatska za dva roky.

V Jadranu žijí delfíni. Vyskytují se hlavně v okolí Kvarneru, tedy na severním pobřeží Chorvatska. V této lokalitě jsou chráněni od roku 1987. A jejich počet? Asi 150 delfínů. V Chorvatsku probíhá projekt Adoptuj si svého delfína. Funguje podobně jako například v českých zoo, kdy zájemci přispívají na stravu vybraného zvířete. Sponzorování delfína přijde ročně na dvě stě kun.

Počasí v Dalmácii:
U Jadranu bude v neděli 7. září oblačno, místy s přeháňkami. Ranní teploty se mají pohybovat mezi 15 až 20, odpolední vystoupí na 22 až 27 stupňů Celsia. Povane slabý proměnlivý vítr.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu