V Moskvě zastřelili velkého kritika Kremlu Borise Němcova. Je to provokace, reagoval Putin

28. únor 2015

V centru Moskvy zastřelili neznámí útočníci opozičního politika Borise Němcova, jednoho z hlavních kritiků prezidenta Vladimira Putina a bývalého ruského vicepremiéra. Pětapadesátiletý politik zemřel nedaleko Kremlu. Prezident Putin jeho zabití odsoudil a označil ho za provokaci. Také řekl, že zřejmě šlo o nájemnou vraždu a nařídil bezpečnostním službám, aby ji vyšetřily. Oznámil to jeho mluvčí Dmitrij Peskov.

Podle ruských médií na politika čtyřikrát vystřelil neznámý počet útočníků, když šel po ulici nedaleko Kremlu. Není jasné kolik jich bylo, údajně zastavili u Němcova v automobilu, vystoupili a začali střílet.

V posledních letech Němcov kritizoval současného ruského prezidenta a několikrát ho zatkli kvůli účasti na protestech. Byl jedním z prvních, kdo podepsali opoziční kampaň s názvem „Putin musí odejít“, která usiluje o rezignaci šéfa Kremlu.

„Byl to matematik, fyzik, který rozuměl ekonomice a vztahům mezi Východem a Západem. Snažil se navázat ty nejlepší vztahy mezi Evropskou unií a Ruskem, a to bylo zřejmě důvodem, proč ho některé kruhy v Rusku neměly rády,“ připomněl Borise Němcova zpravodaj ČRo Martin Dorazín, který se s opozičním politikem osobně znal.

V době prezidentství Borise Jelcina byl Němcov vicepremiérem země. Jeden čas se o něm mluvilo jako o Jelcinově možném nástupci.

Čtěte také

Ruský opoziční politik Boris Němcov před novináři na archivním snímku z roku 2012
autoři: mdo , Olga Kořánková , sed , msk
Spustit audio