V Karlových Varech se staví uprostřed chráněné oblasti

3. prosinec 2002
Pod kůži

Už ve škole učí, že v chráněné oblasti nesmíme dělat nepořádek a vše musíme po sobě uklidit, zkrátka zanechat vše v původním stavu. Teorie ale bývá jiná než praxe. V Karlových Varech staví ruský podnikatel uprostřed chráněné oblasti přímo letovisko z dřevěných srubů. Proč? Dozvíte se za chvíli.

Ruský podnikatel Nikolaj Štěpanov staví na černo uprostřed chráněné oblasti u Karlových varů luxusní letovisko z dřevěných srubů. České orgány sice potvrdili, že vše probíhá bez rádného povolení, ale ve stavbě Štěpanovovi nezabránili. Nikolaj Štěpanov staví dál. Kdo je vlastně tento muž? Za čí peníze staví? A hlavně, proč se k němu staví Karlovarská radnice daleko vstřícněji než k ostatním místním podnikatelům.

Mezi nejúspěšnější karlovarské podnikatele patří osmačtyřicetiletý Nikolaj Štěpanov. Během několika posledních let ve městě investoval miliony dolarů. Tímto podnikatelem se intenzivně zabýval karlovarský novinář Jaroslav Fikar.

Jaroslav Fikar: Víme, že je to naftař někde ze Sibiře, který sem přijel a koupil hotel Aberg nad Karlovými Vary, kam se začala sjíždět taková ruská smetánka podnikatelská. Vím, že tam mívají teda párty, že tam je ohňostroj,když je den Pabiedy a tak dále. A vím, že se tam kolem toho srocují ruský podnikatelský špičky.

Největší pozornosti se ale těší vesnička z dřevěných srubů, kterou začal Štěpanov budovat na jaře tohoto roku, přímo uprostřed chráněné oblasti Slavkovský les. K účelu stavby reportérům České televize řekl:

Nikolaj Štěpanov: Ano, to je sportovní, rekreační areál, proto tu dělám velkou investici.

Štěpanov ovšem staví i přes to, že mu stavbu chráněné oblasti nepovolili ani ochránci přírody, ani stavební úřad. Jak hodnotíte to jednání?

Projev obyvatele obce: Jako nepochopení českých zákonů.

Takto hodnotí kroky podnikatele obyvatel obce Háje, která s dřevěnou osadou sousedí. Jeho slova podpořil zaměstnanec chráněné oblasti Slavkovský les František Weisser.

František Weisser: Stavebník vůbec nerespektoval rozhodnutí, která k věci byla vydána. To naše pravomocné rozhodnutí o zákazu z těchto staveb na dané parcele.

Nikolaj Štěpanov si z rozhodnutí českých úřadů nikdy nedělal horkou hlavu a povolení nepovolení, pokračoval v černé stavbě. Přestože úředníci stavebního úřadu vědí o tom, že podnikatel Štěpanov staví načerno, zbourání staveb dosud nenařídili. To také potvrzuje vedoucí stavebního úřadu karlovarského magistrátu Ivana Doubová.

Ivana Doubová: Některé stavby, které tam původně byly jsou zrekonstruovány, zřejmě nemusí být odstraněny celé, některé samozřejmě asi odstraněny budou. Ale nebudu předvídat výsledek řízení.

Reportéři České televize pořadu Fakta se pokusili získat vyjádření také samotného podnikatele Štěpanova, ten ale reagoval fyzickým napadením štábu a poškodil kameru. Karlovarský novinář Jaroslav Fikar zdůvodňuje laxní přístup místních úředníků k aktivitám Nikolaje Štěpanova těmito slovy:

Jaroslav Fikar: Já mám za to, že roli hraje strach. Že jo, jak vedoucí stavebního úřadu, tak úřadníci na magistrátu vědí, že narazili na moci pány, kteří mají vlastní ochranku, kteří jezdí v terénních autech, kteří si libují ve střelbě jelení zvěře a muflonů a tak dále. A když je s nimi, je to vždycky natvrdo. Že teda není radno odhalit nějaký jejich levoty nebo černý stavby, protože okamžitě na ně vyrukují. Ne oni sami, ale ti jejich zaměstnanci a ta jejich ochranka.

Koho vlastně Nikolaj Štěpanov v České republice zastupuje? Pro koho pracuje? Pro koho staví honosná sídla? A za čí peníze? Pravdou je, že samotný karlovarský hotel Aberg, který Šrěpanov zrekonstruoval a poté obratem prodal jedné americké firmě, často zeje prázdnotou. Podnikatelé z východu investovali v Karlových Varech stovky milionů korun. Původ tohoto kapitálu nikdy nebyl objasněn. Policie se podle ministra vnitra Stanislava Grosse původem investovaného kapitálu intenzivně zabývá. Nezdá se ale, že by cizinci v Karlových Varech cítili jakékoli ohrožení některých svých nelegálních aktivit.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jiří Hynek
Spustit audio

Více z pořadu