V Chorvatsku budou jezdit rychlovlaky

23. červenec 2003
Vysílání v Chorvatsku 2009

V Chorvatsku se časem cestující dočkají nových rychlovlaků. Vláda už podepsala smlouvu o dodávce osmi vozů. A pokud se pasažéři vydají třeba do Splitu, můžou se do čtyř let těšit na novou podobu tamního nábřeží.

Dodávku na osm rychlovlaků podepsaly chorvatské železnice se zástupci německo-kanadské společnosti Bombardier a West Deutsche Bank. Soupravy budou jezdit na trase Zagreb-Split, respektive Šibenik už od června příštího roku a vzdálenost mezi oběma destinacemi urazí za pět hodin průměrnou rychlostí 160 km za hodinu.

Cestující budou mít k dispozici připojení na internet, video, mohou poslouchat svoje oblíbené pořady v rádiu a samozřejmě nebude chybět ani občerstvení. V Chorvatsku nyní probíhá modernizace celé železniční infrastruktury. Ta bude ukončena v roce 2007 a celkově si vyžádá náklady ve výši 15 miliard kuna.

Nábřeží ve Splitu dostane na podzim nový kabát. V rámci rekonstrukce bude mimo jiné vyměněn starý mramor za nový, bílý. Mimochodem pochází z kamenolomu v Pučišči a díky svým vlastnostem a kvalitě byl rovněž použit na výstavbu Bílého domu ve Washingtonu.

Počasí v Dalmácii:
Ve čtvrtek 24. července bude slunečno až polojasno. Během dne by se mohl objevit místy i déšť, zejména na severním Jadranu. Vítr bude vát slabý a teploty se budou pohybovat v rozmezí dvaatřiceti až pětatřiceti stupňů Celsia.

autor: pev
Spustit audio

Více z pořadu