V červenci přestane stát přispívat na penzijní spoření. Finanční společnosti chystají kompenzace

9. únor 2024 11:20

Senioři pobírající starobní důchod nebudou mít od července nárok na příspěvky od státu při spoření ve třetím důchodovém pilíři. Podle Asociace penzijních společností to může znamenat odchod většiny spořících penzistů. Některé penzijní společnosti se snaží klienty udržet.

Čtěte také

Až 150 miliard korun by mohlo v krátké době odtéct z penzijních fondů. Podle Asociace penzijních společností totiž může odejít většina ze spořících penzistů, kterých je zhruba milion. Stát od července 2024 nebude seniorům pobírajícím starobní důchod přispívat na penzijní spoření.

Ministerstvo financí tvrdí, že třetí pilíř má sloužit k vytváření úspor na stáří, ke kterému motivuje státní podpora. Pro příjemce starobního důchodu to ale podle ministerstva postrádá smysl. „Když se účastník stane příjemcem starobního důchodu, funguje pro něj třetí pilíř jen jako krátkodobý spořící produkt se státní podporou,“ řekl mluvčí ministerstva financí Petr Habáň.

Ukončení vyplácení příspěvků pro lidi s přiznaným starobním důchodem vychází z návrhu Národní ekonomické rady vlády, ke kterému se přiklonila i Národní rozpočtová rada.

Změna se dotkne i smluv, které lidé uzavřeli ještě před schválením novely zákon. Aby si penzisté teď mohli peníze vybrat i se státní podporou, musí si ve třetím pilíři spořit alespoň pět let. Pokud by smlouvu vypověděli dříve, můžou peníze vybrat, ale přijdou o státní příspěvky.

Takových penzistů je zhruba čtvrt milionu. V případě, že by spořili méně než dva roky, tak navíc můžou přijít o všechny naspořené peníze. I proto Asociace penzijních společností chtěla, aby stát alespoň pro stávající smlouvy příspěvek zachoval.

„Navrhovali jsme ministerstvu, aby aplikovalo alespoň pětiletou ochrannou lhůtu a aby nechalo dospořit ty, kteří si spoření uzavřeli,“ uvedl mluvčí asociace Jan Sedláček.

Ministerstvo financí nicméně tvrdí, že si lidé můžou zbývající část své smlouvy dospořit s minimálními vklady, a poté si peníze vybrat.

Pro nové smlouvy uzavřené v roce 2024 se minimální doba spoření zvedla z pěti let na deset. Současně pro získání státního příspěvku musí lidé od července odkládat alespoň pět set korun.

Penzijní společnosti chtějí seniory motivovat, aby v penzijních fondech zůstali. Některé plánují kompenzace penzistům za výpadek státních příspěvků. Chtějí je tak ve třetím pilíři udržet.

Podle Asociace penzijních společností by mohlo v průběhu roku odtéct z penzijních fondů až 150 miliard korun.

Například KB penzijní společnost už oznámila, že penzistům státní příspěvek za určitých podmínek vykompenzuje. Určité kompenzace chce nabídnout i Generalli nebo Česká spořitelna. Přijít by s nimi mohla také ČSOB.

Spustit audio

Související