O místech v domovech pro seniory, terénních službách i čekacích dobách s náměstkem libereckého hejtmana Petrem Tulpou

19. leden 2024

Pozvání do pořadu O čem se mluví pod Ještědem přijal náměstek libereckého hejtmana pro sociální oblast Mgr. Petr Tulpa z SLK.

„Můj osobní názor je, že současných 2 662 míst je na hraně a vzhledem k vývoji potřeb bychom potřebovali o 300 až 400 více,“ říká Petr Tulpa. Sociální služby by podle něj měly být kromě bezpečnosti nebo například zdravotnictví jednou z priorit státu.

„Stát by měl dotovat výstavbu dalších sociálních zařízení, pozemky bychom už našli,“ myslí si. V kraji ale mají vzniknout desítky nových míst například v domově pro seniory v libereckém Františkově nebo v soukromých zařízeních v Lomnici nad Popelkou a do budoucna také v Jablonném v Podještědí. Kraj chystá i přístavby pater v domovech v Jablonci nad Nisou a České Lípě.

Liberecký kraj připravuje také nová pravidla, na jejichž základě by se na financování sociálních služeb měly do budoucna podílet i města a obce a to bez ohledu na to, zda jsou zařízení v jejich katastru.

„Je to podobné jako u škol. Pokud není v obci škola, jednoduše musí na své žáky platit,“ vysvětluje a dodává, že čekací doba na umístění v sociálním zařízení je aktuálně zhruba půl roku. Záleží ale vždy na stavu seniora a kapacitě zařízení.

Má Liberecký kraj dostatek míst v domech pro seniory? Jak jsou financovány? A jak jsou na tom sociální zařízení s personálem?

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související