V budoucnu můžeme být, čímkoliv chceme, říká první lidský kyborg Kevin Warwick

6. září 2018

Umíte si představit, že byste si do těla nechali zabudovat čip? Britský profesor kybernetiky Kevin Warwick do toho šel. Jako první na světě si tak vyzkoušel, jaké je stát se kyborgem. „Byl jsem první na světě, rizika tam byla,“ přiznává v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Když mu jeho praktický lékař poprvé implantoval do těla čip, nikdo netušil, co všechno se může stát. Později se ukázalo, že reálná rizika to s sebou nese – čip se kupříkladu může snadno rozbít. „To už jsem měl naštěstí ten svůj venku,“ usmívá se profesor.

Stačí trošku nahnout ruku a můžu zaplatit, říká český kyborg

kyborg

Patří asi mezi 50 Čechů, kteří se snaží technologicky vylepšit svoje tělo. S vizí, že možná jednou získají šestý smysl.

Po úspěchu prvního experimentu neusnul na technologických vavřínech – a nechal si do těla voperovat druhý implantát. Ten se propojil s jeho nervovou soustavou. 

„Díky tomu jsem dokázal ovládat robotickou ruku. Chtěl jsem ukázat, co je možné, obzvlášť v případě amputací. Že je možné ovládat robotickou ruku vlastní nervovou soustavou,“ popisuje.

Pohnul jsem rukou v New Yorku, ale signály z mého mozku zároveň rozpohybovaly robotickou ruku v Reddingu. Když robotická ruka něco uchopila, dostal jsem signál zpět do New Yorku.
Kevin Warwick

Okamžitě si tehdy uvědomil, jak obrovský význam jeho experimenty mohou mít. „Váš mozek a tělo nemusí být na stejném místě. V budoucnu může být vaše tělo, cokoliv chcete. Nemusí to být to, co vám dala biologie!“

autoři: Lucie Výborná , als