V Bílém domě sídlili všichni američtí prezidenti. Až na jednu výjimku

Do Bílého domu se už brzy nastěhuje nový prezident. Baracka Obamu vystřídá jeden ze dvou kandidátů usilujících o americký prezidentský úřad, tedy buď Hillary Clintonová, nebo Donald Trump. Bílý dům, který je už přes 200 let neodmyslitelným symbolem Spojených států, tak přivítá v pořadí už 45. prezidenta USA.

Bílý dům, jedna z nejznámějších staveb nejen ve Spojených státech, je oficiálním sídlem amerických prezidentů už od roku 1800. Jako první se do této neoklasicistní rezidence nastěhoval John Adams, bydlel v ní ale jen několik měsíců.

Čtěte také

Znovuzvolen totiž už tento signatář Deklarace nezávislosti nebyl. V jedné z nejznámějších místností Bílého domu, Oválné pracovně, v podobě, jakou dnes známe, ale úřadoval až Franklin Roosewelt, a to od roku 1934.


George Washington, vůbec 1. prezident USA, sídlil v New Yorku a Filadelfii. Za jeho vlády Bílý dům ještě nestál

Oválná pracovna, místnost se třemi okny a čtyřmi dveřmi je symbolem úřadu prezidenta USA, zároveň ale odráží i osobnost a záliby konkrétního šéfa Bílého domu, který si ji vždy přizpůsobí svému vkusu. A tak Truman si ji vyzdobil modely letadel, Kennedy fotografiemi plachetnic, Bill Clinton zase Rodinovou sochou Myslitele a Barack Obama bustou Martina Luthera Kinga.

Bílý dům, ve kterém prezident pracuje a žije i se svou rodinou, má dnes přes 130 pokojů, 35 koupelen, 28 krbů, vlastní kino, bazén, zubní ordinaci, ale třeba i bowlingovou dráhu. A pochopitelně podzemní protijaderný úkryt.

Barack Obama slavil v Bílém domě Halloween

Z jeho prostor se také prostřednictvím tiskových konferencí přenášejí do celého světa informace i reakce Bílého domu na aktuální dění doma i v zahraničí. Mezi jeho zdmi je ale často i hodně veselo, naposledy před pár dny, kdy manželé Obamovi slavili spolu s mnoha obyčejnými Američany Halloween.

Bílý dům také patří k nejčastěji používaným kulisám v amerických filmech, připomeňme třeba Formanovy Vlasy nebo novější snímek Pád Bílého domu. Ve skutečnosti ale stále stojí a denně vítá tisíce návštěvníků.

A brzy přivítá už novou hlavu státu. V pořadí už 45. amerického prezidenta a dosud všichni, až na jedinou výjimku žili právě v Bílém domě. Tím jediným byl George Washington, za jehož vlády totiž Bílý dům ještě nestál.

autor: mir
Spustit audio