V Albrechticích nad Orlicí zachránili tamní organizaci zahrádkářů. Tradice moštování bude pokračovat

25. březen 2024 08:08

Tradice moštování v Albrechticích nad Orlicí na Rychnovsku bude nadále pokračovat. Podařilo se totiž zachránit zahrádkářský svaz, který místní moštárnu obstarává. Zahrádkářů byl v poslední době nedostatek a na konci roku se svaz málem úplně rozpadl. Zbývalo v něm posledních pár členů, kteří už neměli kvůli vysokému věku na zahrádkářské aktivity sílu. 

Čtěte také

„Mně bylo před měsícem 70 let a to jsem byla ze všech členů zahrádkářského svazu nejmladší. Už z nás neměl nikdo sílu vykonávat všechny tyhle práce,“ říká předsedkyně Zahrádkářského svazu v Albrechticích nad Orlicí Jaroslava Kupková.

Když se v roce 1979 stala jednatelkou svazu, bylo v něm spolu s ní 300 zahrádkářů, nejen z Albrechtic, ale také z okolních obcí. Jejich počet postupně klesal a na konci loňského roku jich zbylo pouze 11. Kvůli špatnému zdravotnímu stavu už nemohli činnosti svazu dál udržovat.

Čtěte také

„Asi to už opravdu nebylo možné. Takže jsem se letos dozvěděla, že vážně chtějí skončit. Ale historie albrechtických zahrádkářů sahá až do roku 1947, takže by byla strašná škoda, kdyby to skončilo. Rozhodla jsem se proto napsat příspěvek na facebook, kde jsem se přimlouvala o zachování duchovního dědictví našich předků v podobě místního Českého zahrádkářského svazu, vysvětluje nezávislá starostka Albrechtic Eva Králová.

Lidé na její výzvu zareagovali a zahrádkářský svaz se nyní rozrostl o 10 nových členů. „To bohatě stačí. Pro zachování místní zahrádkářské organizace jsou zapotřebí alespoň tři členové. A jsem upřímně překvapena, že se toho chopili mladí lidé, což bylo něco, po čem místní zahrádkáři už dlouhé roky volali.

Čtěte také

Novou členkou je například Markéta Vanická. Přihlásila se mimo jiné proto, aby pomohla zachovat tradici podzimního moštování, kterou zahrádkáři z Albrechtic udržují víc než 50 let. „Když řeknete albrechtičtí zahrádkáři, tak každý hned vidí moštování. Je tam moštovací stroj, lidé si přivezou svá jablka, ty se tam naházejí a za chvíli máte krásný mošt.

Kromě moštování se chce Markéta Vanická spolu s ostatními zahrádkáři věnovat také dalším aktivitám. „Zahradničení je koníček. Takže to bereme jako takové pokračování zahrádkářského svazu. Chceme to oživit a těším se, že vymyslíme nějaké nové akce pro lidi.

Moštárna v Albrechticích nad Orlicí

Letos by chtěli zahrádkáři v Albrechticích na Rychnovsku uspořádat poprvé například podzimní vinobraní.

Spustit audio

Související