Děti si rády vyzkouší něco nového. Možnosti mají v technologickém klubu v Albrechticích nad Orlicí

18. srpen 2023 08:24

Robotika i automatizace jsou už neodmyslitelnou součástí našeho života - nejen toho dospělého, ale i dětského. Yvonna Ronzová otevřela před pěti lety v malé rychnovské obci Albrechtice nad Orlicí technologický klub, ve kterém se děti ve volném čase věnují právě technice a všemu, co ní souvisí. I o prázdninách.

„Doděláváme naše robota, který bude hrát proti ostatním soupeřům sumo,“ říká Markéta. Na zemi tvoří společně s Míšou, Stelou a Bětkou.

Do tajů robotiky tyhle desetileté slečny teprve pronikají, ale z čeho se jejich stroj skládá, už vědí přesně. „Z motoru, ovladače a z takového čidla, aby robot poznal, jestli už je pryč z arény nebo ne.

Čtěte také

Zvítězit nebude jednoduché, protože robota chystá se svým týmem i čtrnáctiletý Dan. „Tady máme už třetí model. První dva byly také úspěšné a teď tento sestavujeme už od rána.

Klub si představte jako několik místností zaplněných 3D tiskárnami, plotry, pískováčkou, počítači a také nespočtem nejrůznějších součástek včetně stavebnic Merkur a Lego.

Proč se před pěti lety nápad zrodil, mi vysvětluje duše projektu Yvona Ronzová. „Protože se na mne obracely firmy, že potřebují technicky zdatné zaměstnance. A já jsem zjistila, že nejsou. Ale nejen to, že není ani žádná jejich příprava. Je zapotřebí začít už s dětmi na základní škole.

Technologický klub v Albrechticích nad Orlicí

A tak se do toho pustila. Pro trávení volného času s technikou nadchla jak děti, tak sponzory. „Děti mají možnost seznámit se s různými technologiemi. Od CNC, přes různé typy 3D tiskáren, až po robotiku. Je to naše budoucnost a už všude kolem nás. Hodně se o tom mluví, ale málo se pro to dělá.

Čtěte také

Tento týden mohou klub navštívit i děti ze vzdálenějších míst. Třeba Amálka tak poprvé v životě pracovala s 3D perem a barevnými filamenty. „Moc mě to baví. Vyrobila jsem si robota a zkoušela jsem ho ovládat.

Podle Yvony Ronzové však bude pro výchovu mladé generace potřeba udělat ještě daleko víc. „Sledujeme trendy. A vidím budoucnost v tom, dostat technologie ještě blíže k dětem. To znamená, aby přijely za nimi. Ať už to bude třeba ve vlaku, jako technovlak, nebo nějaké přívěsy za auta a podobně.

Technologický klub v Albrechticích nad Orlicí proto chystá spolupráci s Královéhradeckým krajem. Ve školách totiž stále chybí pedagogové, kteří by děti do tajů robotiky a technologie zasvětili.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související